2.4.08

Lo mejor del mundo son los niños, llibre de poesia infantil

Diu Saint-Exupery, Sóc de la meua infància com s'és d'un país. I James Matthew Barrie afirma, Lo millor de tot és ser xiquet. Lo segon millor de tot és escriure sobre ser xiquet. Amdues frases queden ben representades si parlem de Fernando Pessoa i alguns dels seus poemes.

Pessoa conservà i manifestà en la seua obra diverses qualitats de la infància: la capacitat de commoure's i sorprendre's amb el món, el goig amb el joc i el desig i capacitat de crear i imaginar. Els poemes relatius a la infància cobren importància en el corpus general.

Tot açò ho podem comprovar en un magnífic llibre que fa poc ha publicat l'editorial Gadir: Lo mejor del mundo son los niños. És un excel·lent apropament del món de Pessoa als xiquets. Inclou, entre altres, el seu primer poema, escrit quan tenia 7 anys, que li dedica a la seua mamà:


A mi querida mamá
Aquí estoy en Portugal
en la tierra que nací
por mucho que la quiera
aún más te quiero a ti.


Alguns dels poemes estan dedicats a la seua neboda Manuela i altres a Lili, la nina de Manuela. La resta són poemes per adults, però que per la seua temàtica afectiva, humorística i sentimental els propis xiquets han fet seus. La sensibilitat creativa dels poemes sorgeix com en la infantesa, feliç i ressolta. Res millor que deixar en els mans dels xiquets aquest llibre i deixar-se emportar pel joc infantil que proposa en aquests versos algo melancòlics, algo surrealistas i molt divertits.

Les il·lustracions de Teresa Novoa expressem amb art l'humor i la bellesa dels versos.

El hada de los niños
De su lejano reino color rosa
volando por la noche
silenciosa,
el hada de los niños ya
viene reluciendo.
Coronada de amapolas,
que cubriendo
su cuerpo entero
la vuelven misteriosa.
Se acerca ligera al niño que duerme,
le poenen en su frente una mano de nieve,
sus cabellos de oro acaricia:
y sueños lindos, como nadie tuvo,
el niño siente que en el se inicia.
La il·lustració és de Lowell Hildebrandt.

Cap comentari: