3.12.13

Joana Raspall: dos llibres de poesia infantil i un llibre de poesia per a joves de totes les edats


 Ja tenim ací l'ultim llibre de poesia infantil que s'ha editat de Joana Raspall, Poemes per a tot l'any, un llibre que ens proposa impregnar-nos de les essències de cada mes per assaborir bé el pas de l’any. Hi trobarem la vinya de setembre, les fulles que cauen a l’octubre, el sol trist de novembre, el pessebre que preparem al desembre, l’ametller que floreix al gener, el Carnestoltes que disfressa cada febrer, la primavera encesa pel sol de març, la rosa d’abril, les maduixes del maig, la calor que arriba al juny, la platja que refresca el juliol i la recerca de l’ombra a l’agost.

Poemes per a tot l'any és un llibre que il·lustra magníficament Montse Tobella i que farà les delícies dels primers lectors. Està editat per Baula.
Els llibres
(Joana Raspall)
...Amb els llibre per amics
no et faltarà companyia.
Cada pàgina pot ser
un estel que et fa de guia.

*


El segon llibre que us volem recomanar està editat per El Cep i la Nansa, Joana de les paraules clares. Es tracta d'un conte infantil, escrit per Muntsa Fernández i il·lustrat per Mercè Galí d'una manera molt simpàtica. El llibre és com un viatge per la vida d'aquesta gran poetessa, Joana Raspall. Inclou diversos poemess i comença així... Vet aquí una vegada una nena que estimava les paraules. I els llibres que guarden les paraules en forma d'històries que ens fan riure o plorar, imaginar i pensar... Un conte-biogràfic o una biografia-conte que us encantarà.
*


Acabem amb el tercer llibre de i sobre Joana Raspall: Batec de paraules. Poesia lírica completa, editat també per El Cep i la Nansa. Un gruixut volum de més de 600 pàgines que recull tota la seua poesia lírica -la destinada als adults- i que integra els cinc volums publicats -alguns d'ells pràcticament introbables- i, a més a més, 191 poemes inèdits. Els poemes es van editar entre 1991 i 2010 en els cinc títols: Ales i camins, Llum i gira-sols, Arpegis, Instants i Jardí vivent

Un llibre molt interessant per adults, però també per a joves, alguns d'ells que ja coneixerien la poesia de Joana Raspall i altres que s'endinsaran per primera vegada entre els seus versos. En l'estudi introductori de Carme Arenas -un excel·lent treball titulat "Joana Raspall o l'essència poètica"- el lector pot seguir tota la trajectòria d'aquesta poeta des de la seva vocació literària precoç, les seves activitats culturals, els temptejos en els diversos gèneres literaris, molt especialment la seva dedicació a la poesia per xiquets i xiquetes.

Aquests tres llibres són una magnífica d'acabar l'any de Joana Raspall. Tres llibres fantàstics per a regalar aquests Nadals

---------------------------------------

Justament hui, 4 de desembre la gran poetessa Joana Raspall ens ha deixat per sortir cap a l'eternitat, aquell lloc on marxen les magues de la poesia i mestresses de la paraula. Ens acomiadem per sempre d'ella amb els seus propis versos...

Marxaré sola;
deixeu-me que ara sigui
tant amb vosaltres.
Tindré temps d'enyorar-vos;
l'eternitat és llarga.

Ens resta la seua gran i important obra poètica, per sempre. Gràcies Joana Raspall

4 comentaris:

Xelo IProu ha dit...

adorable Joana Raspall per a grans i menuts

Sàlvia ha dit...

Efectivament, Xelo... però encara resten molts xiquets i joves per descobrirla... ara tenen l'oportunitat amb aquests interessants llibres.

Bon i fresquet dia. Besadetes

Maria Josep Escrivà ha dit...

Xiquets, joves..., i grandetes! Gràcies per les referències. Ens hi posarem al dia.

Isabel Barriel ha dit...

La Joana Raspall ha mort aquesta matinada, als 100 anys.