9.12.13

Divuit poemes de Nadal i un de Cap d'Any: llibre de poesia nadalenca de Joana Raspall


Estem tots dolguts per la pèrdua d'una gran persona i una excel·lent poestessa, Joana Raspall. Fa uns dies que ens ha deixat, però la seua magnífica poesia permaneix entre nosaltres. Ara podem gaudir d'uns dels seus poemes nadalencs que assaboreixen els Nadals a glopets de versos. L'editorial Mediterrània acaba de publicar Divuit poemes de Nadal i un de cap d'any, amb unes superxules il·lustracions d'Ignasi Blanch.

El millor homenatge que se li pot rendir a un/a poeta és llegir per sempre els seus versos, enlairar-los per tot arreu, omplir les orelles amb les seues paraules i és això el que volem fer amb aquest darrer llibre seu publicat.

El llibre té poemes de tot tipus: alegres, tristos, per recitar... i en tots el protagonista és el Nadal. Poemes que ens fan pensar, reflexionar, gaudir. Poemes per un Nadal diferent, molt personal i solidari. Alguns dels poemes ja s'han publicat, però la majoria són inèdits. Les il·lustracions d'Ignasi  Blanch ens regalen la mirada en el seu passeig, tendre i imaginatiu, entre els versos. 

Un llibre molt especial per aquests dies de Nadal, un llibre per regalar i regalar-se. Us fiquem un tastet:

La vida és al foc
-verda?, mal encesa?-.
Viure no és un joc
ni una proesa.

Viure és un Nadal
entre el poc i el massa.
És un foc que cal
encendre'l amb traça.

*

Nadala per als nouvinguts
Us vull dir "Feliç Nadal"
i us ho dic en català.
Totes les llengües són bones
per beneir i estimar i estimar.

Quan l'amor és la paraula
de tothom és ben rebut
...

*

A la cova de Betlem
hi ha un infant com una rosa.
Si els pastors li duen mel, 
jo vull dur-li alguna cosa
...

Pugem al cel amb una escaleta de sucre i de mèl per desitjar-li a Joana un bon Nadal i donar-li les gràcies per haver-nos fet tan bon regal.