7.11.07

Luz y letra: poemes i activitats per a l'aula

Mitjançant els diferents contactes que hem tingut amb el nostre amic i poeta blocaire Daniel Adrián Madeiro (1957, Argentina) hem conegut un dels seus blocs de poesia que us recomanem. Luz...y...Letra és un bloc on Daniel, inspirant-se en obres de grans pintors escriu els seus poemes.

La idea ens pareix molt aprofitable per a realitzar, a més, activitats d'animació lectora a la poesia infantil i juvenil. Es tracta de seleccionar una sèrie d'obres de grans pintors, de diferents corrents i tècniques pictòriques i repartir-les als alumnes (podem fer-ho en Educació Infantil amb rodolins, en Educació Primària, Secundària i Batxillerat). Cadascú d'ells que faja la seua tria. Sobre la pintura seleccionada poden crear un petit poema. Finalment, recollits tots els poemes, podem editar un llibre, unint les il·lustracions i les poesies.
Us recomanaria que les il·lustracions que repartireu foren de temàtica i estil molt variats, que el traç i el color foren molt diferents, així a més riquesa cromàtica, temàtica, tècnica... els resultats creatius dels poemes també seràn més variats i enriquidors. Podeu repetir la mateixa activitat i que els alumnes trien una altra il·lustració. És interessant després comparar com d'una mateixa il·lustració surten dos poemes totalment diferents en funció de la inspiració i la creativitat de cada alumne.

Proveu-ho de fer! Quan ho varem treballar a la Biblioteca de Cocentaina ens va resultar interessant, divertit i sorprenent.



La guitarra

Daniel Adrián Madeiro
(Al son de mi guitarra, de Cristina Neumann Vélez)

La guitarra suena,
sueña,
siente,
suelta su voz,
sacude sus acordes,
siembra el aire con su noble armonía.
La sangre de su intérprete
penetró en su osamenta,
y no hay dos sino uno solo,
alma plena de cuerdas y madera;
los dos son uno,
sangre y notas puras
vibrando por la atmósfera serena.

1 comentari:

Anònim ha dit...

estic realitzant l'activitat amb els alumnes de 2n. ESO. Al principi m'ha costat, però ara estan embalats creant poemes. He agafat pintors avanguardistes per a que la seua motivació fora més difícil -de vegades no saben interpretar el quadre-. Una activitat molt interessant. Gràcies Salvia. Quim Nebot, Barna