30.10.12

Homenatge mundial a Pablo Neruda: llegim "El soñador", biografia del poeta


 El  Movimiento Poético Mundial (WPM) ha convocat a tothom, poetes i lectors de poesia de totes les edats, ha celebrar aquest 30 d'octubre ha realitzar un homenatge mundial a Pablo Neruda. Nosaltres, des d'aquest raconet poètic, volem unir-se a aquest homenatge difonent la seua vida i obra entre els xiquets i joves.

Al blog hem anat pujant poemes i llibres de Neruda, però hui us volem recomanar una obra que trobem essencial per a conèixer al poeta: El soñador, de Paz Muñoz Ryan i amb unes fantàstiques il·lustracions de Peter Sís, editada per Everest.

El llibre reconstrueix alguns dels episodis més destacats de Neftalí Reyes -per pseudònim Pablo Neruda-. Paz Muñoz s'ha basat en el Tomo IV de les obres Completes de Neruda on, sota l'epígraf "textos del 50º cumpleaños", apareix amb el títol d'Infància y poesía. Es tracta d'un text breu, d'unes 15 pàgines (originalment el text és una conferència llegida a la Universitat de Xile), que recull les anècdotes que apareixen en este llibre.

Així, estem davant d'un llibre de ficció que es basa en fets reals -original biografia-. Ens descobreix a un xiquet ple d'imaginació i curiositat per tot el seu voltant, Neftalí, que col·lecciona tresorsets de tot tipus i que sempre està escrivint. El seu pare pensa que tot açò és perdre el temps i està en total desacord. Però Neftalí cau malaltet i deu reposar i això fa que la seua imaginació viatge per tots els indrets.

Les il·lustracions de Peter Sis, molt descriptives, conformen una simbiosi perfecta. Un llibre ideal per a donar a conèixer a Pablo Neruda. El llibre ha rebut aquest any el premi Latino International Book Awards 2012 de novel·la per adolescents. Però no és una obra que sols poden llegir els joves, també els menuts amb companyia dels adults i la gent gran. És deliciós.


Me llamo pájaro Pablo,
ave de una sola pluma,
volador de sombra clara
y de claridad confusa,
las alas no se me ven,
los oídos me retumban
cuando paso entre los árboles
o debajo de las tumbas
cual un funesto paraguas
o como una espada desnuda,
estirado como un arco
o redondo como una uva,
vuelo y vuelo sin saber,
herido en la noche oscura,
quiénes me van a esperar,
...
(Neruda)


1 comentari:

Mª Rosa SERDIO ha dit...

Es un placer, ENORME, ver cómo este bellísimo libro abre sus alas en tu blog. Creo que es una de las joyas más desconocidas de la bibliografía referida aun grande entre los grandes contada de manera que los más jóvenes puedan entrar en su universo infantil para luego poder comprenderlo mejor en su poesía de adultos.
De las ilustraciones de Peter Sis,
Ya lo regalé tantas veces que solo me queda poner en tus manos un ejemplar. Todo llegaerá.
De momento un enlace Andersen total.
http://milaytete.blogspot.com.es/2012/03/premios-hc-andersen-2012.html
Y un abrazo. Rosa