25.3.08

Faules en vers / Fábulas en verso

El món de les faules també està versificat. Ja sabeu que les faules són relats breus escrits en prosa o en vers, on els protagonistes solen ser animals que parlen. La faula s'escriu amb la finalitat d'educar, per això porten la "moral" -moraleja- , que sol estar al final del text o en els últims versos, però també pot estar al principi, enmig o al mateix contingut de l'escrit. Alguns dels escriptors més coneguts i famosos que escriuen faules són: Esopo, La Fontaine, Samaniego i Hartzenbusch .

De vegades la lectura de les faules sol rebutjar-se per la càrrega moral que porten. És una hipocresia, doncs la literatura infantil i juvenil actual està plena de llibres "políticament correctes" que es solen donar com a temes transversals en el curriculum escolar; llibres amb una qualitat literària prou dolenta. Mentre que la faula, en sí mateix, comporta un ensenyament, una didàctica pensada ja per a que, mitjançant la seua lectura, el lector puga bestraure les seues conclusions.
Podem llegir les faules en vers de Juan Eugenio Hartzenbusch al portal de Cervantes Virtual. Hi ha un bon grapat i podem fer una tria sota diferents punts de vista que ens puguen interessar, personalment o per a llegir a l'aula.

Los caracoles.
Fábula XLI

(Juan Eugenio Hartzenbusch )

Dos caracoles un día
tuvieron fuerte quimera
sobre quién mayor carrera
en menos tiempo daría.
Una rana les decía:
Yo he llegado a sospechar
que sois ambos a la par
algo duros de mover;
antes de echar a correr,
mirad si podéis andar.


La il·lustració és d'Henri Matisse.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Als nens els agraden molt les faules, però no havia pensat en incloure la poesia. Bona idea! Salutacions des de Ripollet

Jordi;)