4.3.08

Ballmanetes: cançons, moixaines i jocs de falda

El joc és el millor aprenentatge dels menuts. Açò ho saben ben bé els pares i els mestres de l'escola bressol i d'educació infantil. Les cançonetes, ballmanetes, ... que solen anomenar-se jocs de falda solen transmeters per tradició oral, generació rere generació. Però hi ha també editat, en format digital, audiovisual i paper, molt de material que ens ajudarà a recordar els nostres jocs o aprendrem altres i ampliarem el nostre bagatge poètic i lúdic. Algunes d'aquestes cançons més conegudes són:

-Aquest és el pare
-Arri, arri tatanet
-Ballmanetes
-Bim, bom, les campanes de Salom
-Escarbat Bum, bum
-Pon titeta, pon
-Salta Miralta
-Sol, solet
-Ralet, ralet

Les cançons, moixaines i jocs de falda es poden considerar les primeres manifestacions lúdiques que les mares i els pares poden compartir amb els seus fills i constitueixen un punt de partida privilegiat en l’educació infantil, a través del qual els nens i les nenes poden iniciar el descobriment del seu cos, del llenguatge oral, de la dansa, del ritme, del moviment, de la música. I aprendre a sentir, a percebre i, a poc a poc, a expressar-se. A més, s'enforteixen els vincles afectius.

Tots aquests jocs estan plen de música, sonoritat, ritme i... molta poesia. En Jocs de falda, un racó de MenorcaTV -fet pel Consell Insular de Menorca- és recullen un bon grapat d'aquests jocs, que podem veure en plena acció gravades. Pares i mares jugant amb els fillets acompanyant-se del ritme de les cançons. Un lloc molt, molt educatiu, lúdic i interactiu.

També és molt interessant el llibre de Montserrat Busqué i Barceló, Jocs de falda, editat pel Servei de pulicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Durant uns quants números, En Patufet va publicar una secció amb el títol de més amunt firmada per "En Set Ciencias". Podem trobar les cançonetes i l'explicació del joc.
Ballmanetes
Ballmanetes, toca galtetes,
toca-les tú que les tens boniquetes.
La ball, ball, la cueta de la gallina;
la ball, ball, la cueta del nostre gall.
Nostre gall és cantador ,
canta de dia, canta de dia.
Nostre gall és cantador,
canta de dia i de nit no.
L'adult fa seure el nen a la seva falda o en una cadira, encarats. S'agafen les mans del nen i es fan picar l'una contra l'altra. També es poden anar acaronant les galtes del nen o de l'adult mentre es canta la cançó.

La il·lustració és de Rachelle Anne Miller .

Cap comentari: