6.12.07

O libro dos cen poemas (Antoloxía da poesía infantil galega)

El folklore gallec és molt ric i, malauradament, desconegut a la resta del territori espanyol. Hui us volem recomanar un llibre molt interessant, O libro dos cen poemas (Antoloxía da poesía infantil galega), de Xosé María Álvarez Cáccamo i Marisa Núñez, amb il·lustracions de Manuel Pizcueta. Està publicat per Edicións Espiral Maior (A Coruña, 2002), una editorial que sols publica en galleg i té una important col·lecció de poesia.
Álvarez Cáccamo reflexiona en el pròleg sobre la necessitat d'un aprenentatge progresiu de la mirada poètica, educada des de l'hàbito lector en la primera infància. Conclou que un poema infantil no és un subprodute literari.

A continuació ens presenta una selecció de cent poemes tradicionals o populars i de diversos poetes contemporanis -42 en total- de totes les èpoques. L'obra s'estructura en 5 apartats: "Animais" -animals-, "Cancións de berce" -cançons de bressol-, "O mundo" -el món-, "Cancións de festa" -cançons de festa, on estan incloses les cançon típiques de Nadal i Reis- i "Nenos e nenas" -nens i nenes-.

Finalitza el llibre amb un quadern d'activitats sobre 15 dels poemes, incorporant propostes de complexitat progressiva des d'Educació Infantil fins al 1r. cicle d'Educació Secundària. Un llibre molt interessant i complet.