16.3.10

Poemem, blog de poesia infantil per a fomentar l'escriptura de poesia a l'aula



No us havíem comentat que, a més d'aquest blog de poesia, en tenim un altre que utilitzem per a treballar l'animació lectora sobre poesia col·laborativament amb un grup de col·legis de diferents llocs del País Valencià. És una mostra de com, hui en dia, es poden dur a terme projectes conjunts utilitzant les noves tecnologies. El blog es diu Poemem i per allà trobareu un ratolí poeta, Rata Poe, que des de la Biblioteca de Cocentaina va donant-los propostes d'activitats poètiques als xiquets. Es tracta d'anar més enllà de la lectura de poesia i passar a crear poemes.

Cada dos setmanes els mestres reben un correu electrònic de Rata Poe amb les propostes d'activitats i la recomanació d'un llibre de poesia; després, les propostes es pugen al blog. Cada classe adapta la proposta d'activitat al seu grup i a la seua marxa acadèmica. El resultat són una sèrie de poemes, creats pels xiquets, que van pujant-se al blog. Tots els xiquets poden llegir els poemes que s'han creat.

És una experiència que està portant-se des de fa dos anys. Peronalment ho trobe molt enriquidor i interessant. Si esteu interessats en participar podeu demanar-nos informació enviant-nos un correu (ratapoe@gmail.com) i, com que tot es fa a través d'internet, no està tancat sols a escoles valencianes sinó a tots els mestres que els interesse treballar la poesia.

Ara estem treballant els cal·ligrames. De l'activitat passada, crear poemes utilitzant paraules monosil·làbiques, tenim aquests resultat com exemple on s'ha unit la poesia i les falles valencianes.

Comencen les falles

Vens?
Ja vaig!
dus-me el ram,
el verd i blanc,
amb un llaç
llarg i prim.
Quin mant?
el gris i roig.
Quin goig!
*

Sents?
Ja veig
el fum
fosc
i de llums
Pam, pim i puuuum,
foc
roig i groc,
pic, pac, pic, pac, poc
tra, ca, tra, ca, toc.
*

Vens?
Ja vaig al ball
ple de llum,
ple de fum,
Mou el cul,
i mou el peu.

(poemes creats pels mestres i alumnes de 2n. cicle de Primària de l'aulari de Benavites)

Mireu també quin slide hem muntat amb uns poemetes de la lluna fets pel col·legi Cronista Chabret de Sagunt:

4 comentaris:

Monica Gudiño ha dit...

Preciosa selección de poemas a la luna, me costo un poquito el tema del idioma pero los entendi a todos creo, gracias por traerlos y compartirlos...
un abrazo

Sàlvia ha dit...

Hola Monica, siempre es un placer tenerte por estos lares poéticos infantiles. Me alegra que hayas entendido los poemas, cualquier duda me lo dices y lo traduzco.
Me encantaria que dejaras un comentario en el post anterior respondiendo si tu crees que la poesia se lee mucho o poco y por qué. Vale?
besitos / Besadetes

Vanesa ha dit...

MOlt bonica la presentació i els poemes referents a la Lluna. Felicitats als petits poetes que amb els seus treballs ens fan gaudir de la poesia.

Dolors, va ser un plaer conèixer-te ahir a Alzira, en persona.

Vanesa

Sàlvia ha dit...

El mèrit es tot seu, nosaltres sols obrim les portes de la poesia i aquesta entra i s'arrela als seus sentiments i creativitat.

Besadetes embolicades amb caramels de colors