15.9.10

Poemes amagats en llenguatge "versecret": juguem amb la poesia / Poemas escondidos en lenguaje "versecreto": juguemos con la poesía


Hi ha poemes que poden convertir-se en embarbussaments. Tenim l'exemple de Rapa Tonpo Cipi Topo, de José Sebastián Tallón.

RAPA TONPO CIPI TOPO
(Canción en jerigonza)

Sipi sepe duerpe mepe
Gapa topo lopo copo,
Rapa tonpo cipi topo
quepe sopa ropo epe.

Peperopo tanpa topo
quepe sopa ropo epe
quepe sepe duerpe mepe
Rapa tonpo cipi topo.

¡Opa japa lapa quepe
Gapa topo lopo copo
duerpe mapa maspa quepe
Rapa tonpo cipi topo!

Es molt senzill passar qualsevol poema curt a aquest llenguatge "secret" i convertim un poema en "versecret". Sols tenim que separar les paraules per sil·labes i afegir-li la lletra "p" amb la mateixa vocal que la síl·laba precedent. Així, el poema:

Con todos mis amigos
haremos una ronda,
que me da mucha risa, 
porque es toda redonda.

Conpo topo dospo mispi apa mipi gospo
hapa repe mospo upu napa ronpo dapa,
quepe mepe dapa mupu chapa ripi sapa
porpo quepe espe topo dapa repe donpo dapa.

Proveu a recitar en veu alta el primer poema, primer poc a poc, després molt ràpid. Després proveu de llegir el segon poema molt lentament i repetim la seua lectura cada vegada amb més velocitat. Ui!, la llengua és tot un embolic. Resulta molt divertit. Tothom pot jugar, pares i fills, mestres i bibliotecàris, avis i amics. 

Cada alumne pot triar un poemeta i després passar-lo al llenguatge de versecret. Finalment podem organitzar una audició poètica de versos en llenguatge versecret (els pares també poden participar) i aplicar música que ens servirà per acompanyar el ritme del nou poema. Si gravem als xiquets i xiquetes llegint-ho i ho pugem al blog o a la nostra web pot resultar encara més divertit. Ens agradaria que si realitzareu aquesta activitat ens la enviareu o ens diguéreu l'enllaç per a poder-ho veure.

Es poden crear tans llenguatges secrets com vulguem i, ja sabeu, els resultats sempre seran... versecrets. Si volem complicar-ho més podem crear cadascú un parell de rodolins i passar-ho pel tamís del versecret.

La il·lustració és de Cristina Quiles.