23.7.09

Aniversari de la mort de Carles Riba: xicotet homenatge



El passat 12 de juliol va fer cinquanta anys de la mort del gran escriptor i poeta Carles Riba. No podem deixar passar el mes sense fer un ressò a aquest aniversari. En primer lloc us invitem a veure el documental El meu avi, Carles Riba, que podeu visualitzar al blog Diari d'un llibre vell -i si us interessa saber-ne més d'aquest documental, punxeu ací-.
Després dels comentaris deixats per Víctor Pàmies, hem refet el post, doncs us volem dir que al blog Raons que rimen hi ha una entrada especial, Apunts ribians en un grapat de blogs, on Víctor ha fet el seu propi homenatge arreplegat tots els articles dels blogs que a la vegada han fet el seu propi homenatge. Ens sembla una idea genial!
A Blocs de Lletres Josep Porcar ha fet una secció especial, 50 anys sense Riba (1893-1959) que també us interessarà.

Salvatge Cor
[I](Carles Riba)

Que en el cant sigui baix el bes
i astut el cor en l'abraçada:
el cor vol més, vol en excés,
i en el do rebut es degrada.


Abans dels teus ulls, estimada,
¿hi ha un amor que, dolç, me'ls creés
que me'n fes uns camins d'onada?
¿Uns ulls per l'amor de després?

Dóna't perquè tot recomenci
ordit en perills de silenci,
virginal d'un foc absolut;
com, passant de l'illa inaudita,
qui s'exalta al somni volgut
en la perla ardent que l'imita.


La il·lustració és de Tàpies.

4 comentaris:

M. Roser ha dit...

Hola Salvia, sempre està bé fer un homenatge als grans poetes, però de vegades es fa difícil la comprensió de la seva obra pels afeccionats "de a pié". Jo vaig entrevistar al Pau Riba,quan treballava a la radio( jo , no ell). No vaig pensar a preguntar-li si entenia tots els poemes del seu avi...
Tu no fas vacances del blog?
Jo,el dilluns vaig marxar a la muntanya i he tornat avui, dijous,coincidint precisament amb la ventada que ve de l'Àfrica.
Sort que diuen que no durarà gaire aquesta calorassa...
Besadetes amb glaçons i crema protectora,
M. Roser

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

M'he pres la llibertat d'incloure el teu xicotet homenatge a la llista d'apunts ribians que vam fer a partir del dia 12 de juliol. La il·lustració ha quedat molt Warhol... Fantàstica!

Sàlvia ha dit...

Roser, eres una "mina". Jo encara estic treballant. La biblioteca està oberta les mateixes hores estiu i hivern, doncs penso com a responsable que és un servei públic i no té perquè paralitzar-se tot a l'estiu (açò hem recorda una pel·lícula de Marcelo Mastroiani que hi ha un assassinat i com que era agost tota Italia estava paralitzada, ja, ja). De fet tenim molt usuaris en sala i en préstec al llarg de tots aquests mesos (i els altres van a la bibliopiscina, la qüestió és que s'aprofite l'estiu per a llegir molt).

El blog tampoc descansa. De fet ja tinc mig muntat el post dels poemetes dels teus alumnes, que m'han agradat molt. T'aviso quan surten.

Si que es veritat que portem per ací baix tres mesos de calor i ja comença a pesar.

Passa-ho bé i carrega idees per a continuar la marxa.

Besadetes

Sàlvia ha dit...

Víctor, gràcies per la informació. He refet el post i així queda més complet. Els lectors del blog reben més informació i de qualitat.

Bon estiu, amb el teclat inclòs.
Besdadetes