7.5.07

Tipografia animada i poesia visual infantil

La poesia visual infantil ens ajuda a fomentar la poesia d'un altra manera. Sobre aquest tema no hi ha molta informació a la xarxa internàutica. Hem trobat, a través del blog de Carme Barba, De mestra a mestra -us recomanem a tots els profes que esteu interessats en l'aplicació de les NT a l'aula que li doneu una ullada , doncs té recursos molt interessants i ben seleccionats-, un lloc on l'abecedari es transforma en un animalari, real i fantàstic.

En Bemboszoo -està en anglès- podem jugar amb cada una de les lletres i veure com van transformant-se en animals. Podem aprofitar aquesta activitat per a les classes d'anglès. Però podem anar més enllà i crear les nostres pròpies tipografies en la llengua que ens interesse.

L'activitat poètica visual és ben senzilla, fàcil per a realitzar en Educació Primària, Secundària i Batxillerat i els resultats, plàstica i estèticament, són espectaculars.
En primer lloc cal triar un tema -animals, aliments, personatges, l'univers, etc.- que ens servirà per a treballar-ho tota la classe. Desprès, cada alumne agafarà un element d'aquest tema i amb aquesta paraula, utilitzant les diferents tipografies de les lletres que composen la paraula -podem triar i barrejar lletres majúscules, minúscules, cursiva, d'impremta, capital, manuscrita, etc... i aquestes lletres ficar-les cap per avall, al revès, en diagonal...- dibuixarem a llapis l'objecte que hem triat. Desprès es repassen les línies amb rotuladors de traç gruixut i amb molts colors. Cal fer tots els esborranys que necessitem fins comprovar el resultat que més ens agrada.

Quan arrepleguem els treballs dels alumnes us aconselle que feu una exposiciò a classe i que inviteu a la resta d'alumnes, profes i pares a visitar-la. Us sorprendreu dels resultats.

A la biblioteca de Cocentaina hem realitzat aquesta activitat moltes vegades i, també, en diferents cursos donats al professorat. Els resultats són admirables. Al principi pareix difícil, però desprès, conforme anem fent-ne, resulta prou fàcil. Es tracta d'imaginar-se plàsticament la tipografia de les lletres en realció al que volem plasmar.
La il·lustració, Lluna, és de Merce Vañó, de 6 anys. És un dels treballs que es varen realitzar a la biblioteca de Cocentaina i com podeu comprovar s'han barrejat diferents tipus de lletres posicionades de manera diferent i s'ha creat la lluna utilitzant els recursos tipogràfics. És fàcil.

5 comentaris:

Isabel Barriel ha dit...

Gràcies, són recursos molt interessants i útils.
Jo em permeto recomenar-vos una visita per http://www.angela-lago.com.br/, en una línia similar.
Isabel

Sàlvia ha dit...

És fantàstica! Em reservo un post per a comentar-la amb profunditat i recomanar activitats al seu voltant.

Isabel Barriel ha dit...

Li pots escriure a l'Angela Lago. Jo ho vaig fer (x felicitar-la), i em va contestar de seguida.
Isabel

Carmi ha dit...

Interessantisim el recurs.
Carmina.

Belén González de cuentos y cuentas ha dit...

Gracias por descubrirme una página como la de Ángela Lago...qué delicia...