21.11.10

Poemes al balcó, a Cocentaina / Poemas en el balcón, en Cocentaina


Paral·lelament a les I Jornades Nacionals de Poesia Infantil i Juvenil, tots els xiquets i xiquetes de Cocentaina, des de 3 fins a 12 anys (Educació Infantil i Educació Primària) varen començar a treballar la poesia a l'escola per a que els versos anaren creixent per les aules i després plantaren la seua llavor dins de la llar familiar, tot abans de les jornades.

L'activitat s'anomena "Poemes al balcó" i és molt senzilla, força plàstica i motivadora per a la família. Cada alumne, i el mestre o mestra, va rebre a classe , des de la Biblioteca, la silueta  d'un cossiol amb una planta (hi havien models en quatre colors diferents: blau, verd, groc i roig). Junt als cossiols cada classe va rebre en un sobre 6 poemes diferents, tres en castellà i tres en català, que els servira de model a l'hora de ficar els poemes al cossiol. A més, tots tenien  poemes de Miguel Hernández, per tal de rendir-li un xicotet i vegetal homenatge poètic.


Poemes al balcó, amb un poema de Marc Granell, poeta valencià, El cant de la mar

En classe es treballa la poesia, cada mestre o mestra lliurement. Cada xiquet i xiqueta tria el poema que més li agrada -d'entre els poemes enviats o dels seus llibres de poesia infantil)- i el fica al cossiol (escrit, retallat sobre un paper, etc.) o a la planta. Hem vist cossiols i plantes de tot tipus i, nosaltres mateix, n'hem fet ben diferents (com podeu veure a les fotografies). Després cada alumne s'emporta a casa la seua planta poètica. Els pares estaven encuriosits per l'activitat i, alguns d'ells, varen acudir a la Biblioteca de Cocentaina per a demanar cossiols per a ells.

Poemes al balcó, penjats al C.P. Sant Joan Bosco de Cocentaina

El dijous, 11 de novembre, dia abans del començament de les jornades, els xiquets i xiquetes penjaren els seus cossiols al balcó o pegats als vidres de la finestra de sa casa. Cocentaina es va omplir de cossiols i plantes plenes de poesia. Feia temps que els veïns de Cocentaina no alçàvem la mirada per descobrir els nostres balcons. Fàcilment podíem veure les cases on hi viuen xiquets i xiquetes. Algunes veïnes, que anaven llegint els poemes penjats als balcons i finestres, varen suggerir que a la propera vegada caldria repartir més cossiols, entre la gent gran, per a participar també. S'anotem aquesta idea, que trobem molt interessant a l'hora d'implicar a tots els contestans.

Poemes al balcó, penjats a l'Ajuntament de Cocentaina

Balcons plens de poesia, incloent els balcons dels col·legis i, especialment, el balcó del nostre Ajuntament. Cadascun dels regidors municipals va omplir el seu cossiol amb un poema  (triat en funció dels seus gustos poètics) i, tots junts, els penjaren al balcó de la casa consistorial. Una implicació directa de tots els polítics, encapçalats pel nostre Alcalde -Rafael Briet-, a qui li donem des d'ací les gràcies per la seua implicació directa en la realització d'aquestes jornades, així com a Rosa Sellés, regidora de Cultura.

Ara, passades les jornades, continuarem jugant amb la poesia, des de la biblioteca. Però, mentrestant, encara estan penjats en els balcons de Cocentaina, els cossiols dels xiquets i xiquetes. Hem procurat anar sembrant en cada casa una llavor poètica que, amb cura i dedicació, anirà creixent dins de la família i, especialment, dels xiquets.


Poemes al balcó, penjat en una de les finestres de l'Ajuntament de Cocentaina

Els "Poemes al balcó" ens han ajudat a integrar directament als alumnes i les seues famílies dins de les jornades, des d'abans del seu començament, i ha donat a cada participant un protagonisme important -us contaré, com anècdota, que diversos xiquets i xiquets han acudit am els seus pares a la Biblioteca Municipal per a recitar-me el seu poema, doncs es feia il·lusió que els escoltara. Un particular recital poètic del que he pogut gaudir-. És una activitat de la que no sols han gaudit els xiquets i joves, els mestres, els seus pares; també hem pogut gaudir els ponents i participants a les Jornades i els veïns de Cocentaina. La poesia surt des de la biblioteca, pren arrels a l'aula, s'emporta a casa i s'enlaira per tot arreu.


Poemes al balcó, en el Centre Cultural "El Teular", de Cocentaina, seu de les Jornades

Al Centre Cultural "El Teular", seu de les I Jornades Nacionals de Poesia Infantil i Juvenil, podíem també trobar un grapat de cossiols, amb versos de diferents poetes (entre ells d'alguns dels poetes que estaven en les pròpies jornades, com Juan Carlos Mestre, Pedro Mañas, Miquel Desclot, Isabel Barriel, Núria Freixa,..) i, especialment, els cossiols de color roig contenien poemes diferents de Miguel Hernández. Es va crear una escenografia especial on la balconada poètica donava la benvinguda a tots els assistents.

Com us hem dit al principi, Poemes al balcó és una activitat senzilla, però molt participativa i pensem que és una forma original de començar a jugar amb la poesia, des de la biblioteca i les aules, tot aquest curs. Cal ficar en pràctica tot el que hem aprés i compartit al llarg de les Jornades.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Graciès per explicar-nos com va anar! Espere que repetiu el proper any.
Enhorabona!

Sàlvia ha dit...

Ade, ara sols he ficat una part, la de "Poemes al balcó". Com veus va quedar superxula i em va ajudar a implicar a tots els alumnes i les seues famílies. POc a poc aniré pujant més material de les Jornades. Sé que no serà com si haguereu assistit, però servirà als assistents per a recordar i als no assistents com a pinzellades del que s'ha xerrat i fet.
Besadetes, Ade.

Eneida ha dit...

Cocentaina plena de poemes de colors! Al.lucinant! Enhorabona per les jornades!

Montse ha dit...

Que bonic!
Quina bona idea.