22.6.09

Óssa major. Poesia completa d'Olga Xirinacs


Recent editat està el llibre d'Olga Xirinacs (Tarragona, 1936), Óssa major. Poesia completa (1977-2009), editat per Òmicron.

No busco cap resposta, ja la sé:
no hi ha parcs ni palaus, jardins ni patis,
sinó febles imatges que passaren
com estrelles d'estiu en cels errants.


Aquest és un llibre que recull tota l'obra poètica de la gran escriptora Olga Xirinacs. La poesia és un dels vessants més rellevants de la seva impressionant producció literària. Tenim ara l'oportunitat de llegir tot el conjunt dels seus versos i confirmar la seua gran qualitat.
El llibre s'inicia amb el seu primer llibre, Botons de tiges grises (1977) i anem endinsant-se en poemaris com Llavis que dansen i La muralla, per acabar amb un recull inèdit Històries roges (2009) i amb una tria d'altres poemes inèdits. Óssa major inclou també els seus poemes en castellà.
Mil pàgines per a una vida de poesia en una edició que Israel Clarà ha fet molt acuradament. Un llibre per a llegir i rellegir aquest estiu. Són 32 anys de treball poètic que a l'actualitat podrien tenir ja els dies comptats, doncs Olga diu que no sé si publicaré més poesia, perquè han desaparegut les motivacions que la impulsaven.