1.5.08

Espigolant dins l'antigor, llibre de refranys i dites populars

L'editorial Moll acaba de publicar el llibre de Jaume Alzamora Bisbal, Espigolant dins l'antigor. Refranys i dites de la nostra terra. Una obra farcida de saviesa popular que pren el seu títol del que duu la columna sobre fraseologia i cançons populars que l'autor escriu regularment des del 1955. Els materials estan degudament classificats per temes i indexats per mots clau, de manera que l'accés a les entrades és fàcil i ràpid.

El 1988 Jaume Alzamora fundà la revista S'Unió de s'Arenal que va dirigir durant dotze anys i en la qual ha publicat des del 1955 i amb el títol Espigolant dins l'antigor, una pàgina composta per frases fetes, una teringa de refranys, i altre tant de cançons de l'avior. En el present llibre ens ofereix, partint dels materials emprats en la seva pàgina, una extensa recopilació de 9.727 refranys i dites de la nostra terra -amb les variants corresponents-, acompanyats d'una explicació o d'una reflexió.

Esctructurats en grans blocs temàtics (animals; arts i oficis; astres i temps; camperoles; casa i vestit; llocs; marina i pesca; religioses; i vida humana), que es desgranen en subapartats pertanyents a àmbits més concrets, es completen amb un índex de mots clau que permet localitzar tots els refranys que contenen la paraula cercada. En l’estructuració i la indexació dels materials Jaume Alzamora ha comptat amb la col·laboració eficient i constant de Susanna Moll Kammerich.
Un llibre que, des d'avui, és de consulta obligada dins del camp de la paremiologia i de la conservació i difusió de la nostra cultura popular.

3 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Sàlvia, sens dubte una obra que caldrà consultar a partir d'ara.

Gràcies per l'apunt!

Sàlvia ha dit...

Vaig pensar en tú i la teua gran biblioteca quan estava escrivint els post: "mira, aquest tal vegada no el coneix". Difícil i poc probable que no el conegueres... està recien editat.

Bon cap de setmana (poètic i relaxant)

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

I tan acabat d'editar... com que encara no ha arribat a les llibreries.

Però per la ressenya que en fas sembla una obra ben interessant.

Sàlvua... no la coneixia pas, t'agraeixo que ens ho fessis saber.