2.11.06

Per què els gats miren la lluna? Llibre i activitats


És una pregunta que més d'un i una s'haurà fet. A dalt de la teulada, amb els bigotís ben ficats i la lluna reflectada als ulls. Per què? Doncs Montse Torrents ens ho conta en un magnífic llibre de poesia infantil titolat Per què els gats miren la lluna?. Les il·lustracions de Matilde Portalés ajuden als més menuts a jugar visualment amb els poemes. El llibre l'ha publicat l'editorial valenciana Tàndem (ISBN: 84-8131-577-X). El llibre està també editat en castellà.

Un grapat de poemes divertits, curts i fàcil de memoritzar. A la Biblioteca de Cocentaina ferem una activitat d'animació lectora poètica amb els seus poemes. Us proposem una d'aquestes activitats per si la voleu realitzar a l'escola: "Pastís de poemes", basat en el poema Vola, d'aquest llibre:
Vola, bola, voladora
ben amunt
cada matí.
Vola,bola, voladora
puja al cel
i torna amb mi.

Els xiquets i xiquetes estàn formant un rotgle i la mestra es fica enmig. La mestra explica, després d'haver llegit diversos poemes del llibre, que hi té la panxa massa plena de poesies, així que ara va a repartir-ne un poquet a cadascú. Amb un gavinet màgic invisible divideix el poema i va agafant una paraula i la reparteix a cada alumne -les paraules es reparteixen en el mateix ordre que hi apareixen al poema-. Quan l'alumne té la seua paraula la mastega i la diu en veu alta. Una vegada repartides totes les paraules que formen el poema -si hi ha més alumnes que paraules es torna a escomençar el poema de nou fins on apleguen els alumnes- la mestra assenyala, un per un, a cada xiquet/a que diu en veu alta la seua paraula.

Es repeteix l'acció dient les paraules en veu baixa, en veu alta, de pressa, lentament, cantant, rient, amb mímica...i, finalment, s'escomeça el poema per l'últim alumne, amb veu poètica, i confeccionant el poema del revés.

Ara ja tots tenen la panxa plena de versos i, a més a més, tots han aprés el poema. És molt divertit. Aquesta activitat també la podem aplicar a altres poemes i suposa un joc de memorització molt fàcil per a menuts a partir de 3 anys.
Ja ens contareu la vostra experiència.