10.9.11

Sobre zazaniles y quisicosas: estudio del género de la adivinanza


 Fa poc que s'ha presentat un nou llibre dins de la col·lecció Arcadia, el número 20, que edita el CEPLI, Sobre Zazalines y quisicosas: estudio del género de la adivinanza, de Martía Teresa Miaja de la Peña (UNAM, autora de la major recolecció d'endevinalles populars de Mèxic) i Pedro C. Cerrillo Torremocha (UCLM, autor del llibre Adivinanzas populares españolas, editat en 2000 per Ediciones de la UCLM ireeditat en 2009).

El llibre és un estudi del gènere de les endevinalles vistes des de les dos voreres de l'Atlàntic: Espanya i Amèrica.Així, podem analitzar les semblances i les diferències en la seua temàtica, lèxic, estil, mètrica, estructura, etc.

 Si en España es sabido que la tradición del género se ha delimitado alrededor del enigma, el acertijo y la adivinanza, no es tan conocido su antecedente en los zazaniles o zazanilli y quisicosas prehispánicos, a pesar de haber sido consignados por fray Bernardino de Sahagún en su Historia general de las cosas de Nueva España, ya en 1557.

Tot l'estudi se'ns presenta organitzat en quatre parts:

1. «Consideraciones históricas sobre la adivinanza en las “dos orillas”» ( amb referències a la tradició hispànica i novohispànica, per una banda; per altra banda, a la tradicio espanyola medieval, renaixentista i barroca).
2. «La adivinanza, género poético».
3. «Funciones de la adivinanza».
4. «Una propuesta de clasificación».

Un llibre d'aquests interessants, no sols per a especialistes en el nostre folklore i el tema de les endevinalles, també per a qualsevol persona amb inquietuds pel nostre passat literari, per la cultura popular, per a professors i mestres interessats en divulgar aquest gènere. Una obra que cal tenir a les biblioteques perquè ens ajudarà a comprendre millor i divulgar les endevinalles, un gènere poètic que els encanta als xiquets.

I per finalitzar el post, sempre al voltant de les endevinalles, us fiquen una a veure si sabeu què és:

Niños y niñas
con sus profesores,
pupitres y sillas,
pizarras y flores,
libros y cuadernos,
tizas, borradores,
muchos lapiceros
de varios colores.
Allí tú vas.
¿Lo adivinarás?