30.8.10

L'arbre, vida i poesia: en el centenari del naixement de Màrius Torres


Hui, dia 30 d'agost, celebrem l'aniversari del naixement de Màrius Torres (1910-1942). Hem pensat que res millor que rendir-li homenatge amb les seues pròpies paraules, amb els seus versos.

D'entre tota la seua àmplia obra poètica hem seleccionat un tanka sobre l'arbre. Versos senzills però de gran profunditat. L'arbre, símbol de vida i exemple perfecte del pas del temps, rellotge de la natura. Ésser viu que enfonsa els seus arrels en el sòl, sostenidor i font d'aliment, però que alça les seues branques cap al cel, tot buscant la llum i l'espai. Branques que acullen vida i que, fins i tot a la seua mort, donen calor, energia.

L'arbre, metàfora de la poesia, que s'arrela dins d'una cultura, que li dona suport i l'alimenta amb la paraula, i que va creixent i canviant, transformant-se i transformant, donant ombra i acollint, repartint vida a cada fulla, a cada poema. I quan el poeta ja no està encara en resta la flama de la seua paraula, que perdura per sempre entre els lectors.

El millor homenatge que li podem fer és llegir-lo i transmetre la seua paraula a les generacions de xiquets i joves que, per una raó o per altra, encara no l'han conegut i no han bellugat per entre el fullatge de la seua poesia. Aprofitem un dia, com el de hui, per a enlairar els seus versos.

Un arbre

Vius entre l'aire.
De nit vas de la terra
a les estrelles.
Quan seràs mort, encara
faràs créixer una flama.

Hui la catosfera s'ha fet ressò d'aquest aniversari i nosaltres volem afegir-nos a l'homenatge col·lectiu que navega per les ones internaútiques, de bloc a bloc.
 
La il·lustració és d'Amparo Phillips Mardones.

4 comentaris:

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

«I de mort fas créixer una flama». Ben bé podria servir d'endevinalla per al xiprer!

Sàlvia, gràcies per afegir-te a l'homenatge. Com sempre les imatges, espectaculars. Tens bon ull!

Sàlvia ha dit...

Gràcies a vosaltres, organitzadors i feiners! Tens raó en la possible endevinalla (m'ho anote).

Besadetes

zel ha dit...

L'homenatge, genial, la meravella? El piló de blogs que he conegut avui! Jo també he participat amb gust!

Francesc Mas i Castanyer ha dit...

Hola amics,
Preciosa aquesta tanka de Màrius Torres i la il·lustració de Mario Hugo.
Nosaltres també hem fet servir aquest poema.
També ens ha agradat molt el vostre comentari. Us felicitem.

Volem aprofitar per convidar a tothom a participar en l’homenatge blocaire a Vicent Andrés Estellés el proper 4 de setembre.
A veure si hi força blocaires que s’hi animin.