5.9.08

Biblioteques escolars: abecedari de la biblioteca, poesia de Júlia Costa


Ara que ja comença el curs escolar, i agranant cap a casa, cal recordar la gran importància que té, dins del centre educatiu, la biblioteca escolar. Si, si, la biblioteca escolar és l'epicentre de totes les activitats educatives i d'aprenentatge de l'escolar. O és?! Malauradament encara resta molt a fer per les biblioteques escolars. En aquests darrers anys s'ha avançat molt, però... la realitat ens demostra que encara queda molt per fer. Hi ha centres que encara ni en tenen, o altres que més que biblioteques són magatzems de llibres, racons per a donar classe per falta d'espai, llocs per fer reunions, inclòs un lloc on estan els alumnes castigats.

Per altra banda, està l'extrem contrari: autèntiques biblioteques escolars, amb documents actualitzats, amb bibliotecaris, implicades directament amb el projecte lector del centre, aplicant les noves tecnologies, animant a llegir, il·lusionant a tota la comunitat escolar en la lectura -en totes les seues vessants, no sols els contes i la narrativa-. També relacionant-se amb les biblioteques públiques del seu voltant, treballant en col·laboració amb elles. (la biblioteca pública de Cocentaina treballa conjuntament, des de sempre, amb tots els col·legis de la nostra població i us asseguro que d'aquesta relació han sortit resultats molt positius, fomentant la lectura i la formació d'usuaris d'una manera més completa). Aquest fet últim és molt important, doncs cal formar usuaris de biblioteques, no sols de BE, doncs això farà que quan el col·legi estiga tancat, en temps de vacances escolars, o quan els alumnes deixen el col·le, per passar a una altra etapa acadèmica o abandonen els estudis, continuen llegint i sent usuaris de les biblioteques. Cal tenir clara aquesta projecció lectora dels alumnes cap a un futur lector, sinó la lectura s'acabarà en el moment que tanquem les portes de l'escola.

Amb els nombrosos cursos que he realitzat sobre les biblioteques escolars m'he trobat amb exemples de tot tipus. Ara, mitjançant aquest blog, també he pogut conèixer altres biblioteques i bibliotecaris escolars d'arreu del món i puc dir que aquests professionals són gent molt implicada, innovadora, compromesa, actualitzada, ben formada, dinamitzadora... Un aplaudiment per la seua tasca!

I ja enganxant amb l'objectiu d'aquest blog, també són molt bons professionals difonent la poesia, no sols entre els alumnes, també entre el professors i pares. Gràcies per tota la tasca que realitzen.

Per arrodonir aquests comentaris, us invite a llegir el poema de la nostra amiga -mestra, poetessa i bibliotecària a temps parcial- Júlia Costa: Abecedari de la Biblioteca. És magnífic!
Abecedari de la Biblioteca

Arbre de tardor, cada fulla un somni,
Boira de llegendes i de bells instants,
Cançons dels joglars d’antigues muntanyes,
Dunes del desert i sorrals llunyans.
Enigmes, misteris, una endevinalla,
Fars en la tempesta de l’avorriment,
Goges, dones d’aigua, minairons i bruixes,
Hostals dels camins, on dorm el present.
Imaginació, vestida de plata,
Jocs per a les tardes de pluja o de fred,
Llum de lluna tendra, tinta de nit fosca,
Monstres, gegants, ogres, bous d’en Patufet.
Noves cantarelles i noves rondalles,
Or al cofre ocult d’un pirata bo,
Poemes d’avui, per als nous poetes,
Quimeres, meduses, i un peix volador.
Romanços que canta un noi sense pressa,
Silenci! Que passa, l’àngel dels lectors,
Torres encantades, castells i princeses,
Urpes de tarasca i vaixells als ports.
Vinyetes de còmic damunt murs de pedra,
Xemeneies blanques, fum de tots colors,
Zum-zum de l’abella, a un llibre de flors...
...lletres i paraules, a la biblioteca,
meva, teva, nostra, plena de tresors.

Al blog hi podeu trobar, sota l'etiqueta poemes de biblioteca, poesia infantil i juvenil parlant de les biblioteques. I en l'etiqueta d'abecedaris poètics, altres poemes que tal vegada us interessen per a ficar al taulell o a la porta de la biblioteca.
La il·lustració és del blog Calendario Lectura (deneu-li una ullada)

6 comentaris:

Montse ha dit...

Gràcies per les teves paraules i ànims.
Hi ha dies que llegir escrits com el teu, anima a seguir amb molta més il.lusió.

Manuel ha dit...

Hola Sàlvia. Sóc Manuel.
Després de les tasques encetades l'any passat d'organització de la biblioteca, aquest any ja estem preparats per obrir-la, crec que amb unes condicions bastant decents. L'obrirem el dia 24 d'octubre per tal de donar-nos temps a acabar d'enllestir-ho tot i a més per fer-ho en un dia destacat, que a més pareix l'ideal.
Si ens vols visitar, estàs convidada.
M'interessa particularment la relació entre l'escola pública i l'escolar, que a mi també m'agradaria que existira ( de fet estic en contacte amb Mª Jesús, la bibliotecaria, i a ella també li faig un munt de preguntes sobre la biblioteca), però, com heu col·laborat?

Sàlvia ha dit...

Montse, els bibliotecaris de l'escola sou l'esperit on es fonamente tot l'aprenentatge, la il·lusió, la imaginació i, també, la poesia.
Es mereixeu un fort apaludiment de part de tota la comunitat educativa (malgrat que alguns no sapiguen reconèixer la vostra llavor) i , com no, també de la societat.
De part meua: un aplaudiment a la vostra tasca i un poc de màgia poètica per a que no "decaiguen mai els ànims" (malgrat que sé que de vegades açó és difícil).
Besadetes i bona entrada escolar.

Sàlvia ha dit...

Manuel, ara estic a Madrid i tinc més difícil accès a internet. En tornar a casa et conteste més llargament. Envia'm per correu el teu telèfon i xerrem. Val?

Feliç tornada al col·le

Anònim ha dit...

Quin abecedari més bonic! Petons. Sara

Sàlvia ha dit...

M'encanta que t'agrade, Sara.

Besadetes