10.2.09

La literatura catalana en la cruïlla (1975-2008): una visió crítica


La literatura catalana en la cruïlla (1975-2008) és un llibre publicat per El Cep i la Nansa, que ens aporta una visió de la literatura catalana en els últim 30 anys. Molt interessant.
El llibre està coordinat per Isabel Graña i Teresa Iribarren. Farem referència a l'apartat de poesia, més propi d'aquest blog. Jaume Aulet és l'autor responsable de l'estudi. Un ressum:

DESCRÈDIT DE LA POESIA
Un dels trets comuns que s'ha constatat és el pas d'una literatura bàsicament sostinguda per la poesia, a una altra de recolzada en la narrativa i la prosa. La conseqüència del canvi de paradigma ha suposat la pèrdua de prestigi de la figura del poeta, per bé que les coordinadores afirmen que «viu un moment d'efervescència». Un altre fenomen detectat és que el nombre de lectors disminueix progressivament, sobretot els més joves. Aquesta situació, segons expliquen les coordinadores, és el resultat «d'anys de desídia i d'apatia per part de les administracions», que fins ara sempre han destinat recursos mínims a promoure la lectura. Un altre signe dels temps és la irrupció de les noves tecnologies i com aquestes han forjat la «literatura del jo» en format de dietari personal, bloc o web personalitzat. Aquest nou gènere digital obliga a repensar la relació entre autor i lector i el procés mateix de creació.

2 comentaris:

Darabuc ha dit...

Signat per l'Aulet, serà rigorós i meticulós, no en cal dubtar.

Sàlvia ha dit...

T'asseguro que ho és, Gonzalo. Interessants les reflexions.

Besadetes des de la gelor de Cocentaina