5.11.09

Què opineu sobre els premis de poesia? / Qué opináis sobre los premios de poesía?


 
 
En aquest apartat de "poetiqüestionari", aquest mes volem que comenteu sobre un tema que sempre està d'actualitat: el premis literaris. Hi ha molts, molts, molts... en diferents llengües, gèneres literaris... Què opineu? Els premis de poesia són la ventafocs dels premis literaris? Us semblen interessants per a donar a conèixer una obra o un autor? Penseu que estan preparats per endavant? Cal llegir les bases amb lupa? Estan ben finançats? Els premis de literatura infantil estan prou reconeguts? És important, a posteriori, que l'obra s'edite i es dinfonga com cal? Caldria que hi haguera més premis de poesia infantil i/o juvenil? És difícil assabentar-se de la seua convocatòria? ...?
 
Que us sembla si xerrem un poc i ens doneu la vostra opinió i ens conteu la vostra experiència?

4 comentaris:

Sàlvia ha dit...

Us fique ací el comentaris que van apareixent pel nostre mur de Facebook sobre el tema:

Annabel Martínez Zamora: Yo apenas sé nada sobre los premios de poesía, donde sí saben para dejarla a una boquiabierta es aquí:
http://criticadepoesia.blogspot.com
David Sc: Jo crec que algunes vegades, els propis premis s´aprofiten, perquè les condicions establertes a posteriori beneficien més a l´entitat que a l´autor, encara que el donen a conèixer...

Gabriel Flores-Dibujante: "...y si es que son de justa literaria, procure vuesa merced llevar el segundo premio, que el primero siempre se lo lleva el favor o la gran calidad de la persona; el segundo se la lleva la mera justicia; y el tercero viene a ser el segundo, y el primero, a esta cuenta, será el tercero, al modo de las licencias que se dan en las universidades; pero, con todo esto, gran personaje es el nombre de primero". (Don quijote, acerca de los premios en los concursos literarios)

Mari Carmen Aepv: La poesia és un gènere que es llegeix ben poc; el premi pot ser una bona manera de donar-se a conèixer, però també d'obtindre benefici econòmic. @ David, Per què dius que les entitats es beneficien més que no l'autor?

David Sc: perque el benefici econ... Llegeix-ne mésómic és inmediat, i això et fa arriscar molt quan no et coneix ningú, algunes cláusules dificulten que et presentis a altres premis o retinguen els drets de publicació durant un temps... al final pareix que és l´autor qui fa un regal al concurs, sense afegir el que diu Don Quijote... una proposta sería que els premis establiren altres tipus de clàussules més felixibles i que es trencara la manera tradicional de fer els concursos i ´s adecuara més a les perspectives del gènere, la actualitat i l´autor...

Sàlvia ha dit...

Continuem:

Francisco Cenamor: Pues así a bote pronto, que hay demasiado premio para tan poca calidad y así vemos a poetas premiadísimos que no son para tanto. Amén de que muchos se los conceden poetas conocidos entre sí o bien a quienes quieren promocionar. alguno hay que se salva.

M. Roser ha dit...

Has tocat un tema una mica delicat que té opinions favorables, però també molts detractors...Durant un temps vaig ser bastant assidua a aquests premis, però finalment me'n vaig oblidar, ja que moltes vegades els premis i la qualitat no casaven massa (i no ho dic per mi, que algun petit premi havia esgarrapat), el que passa és que depend molt del tipus de jurat, més que de la qualitat dels poemes. Sovint, en un concurs, si hi hagués un altre jurat els premis serien uns altres. I potser sí que ajuden a donar conèixer la poesia, no ho sé.
També hi ha qui diu que ja se sap per endavant qui seran els premiats,( que están amañados), bé això depèn de l'ètica del jurat. Jo també n'he fet algunes vegades i han estat concursos ben transparents. De totes maneres respecto totes les opinions. I sí que penso que n'hi ha més del compte. Crec que l'important és escriure poemes i que agradin a qui els llegeixi...aquest és el millor premi.
Petons,
M. Roser

Jesús Ge ha dit...

No obstante, es cierto que cuando vemos en la solapa de un libro que ese poemario ha obtenido un premio lo miramos "un poco" más detenidamente.
Generalmente ayudan a dar difusión a la obra, pero como comentaba alguien, en ocasiones, se convierten en una trampa y pueden bloquear tu obra.
Entonces, Premios sí, pero rigurosos y transparentes (¿alguien conoce alguno?)