10.11.08

El universo de Gloria Fuertes, exposició a Madrid en el desè aniversari de la seua mort


Madrid reivindica a Gloria Fuertes com a poeta d'adults amb una exposició que s'acaba d'inaugurar, El universo Gloria Fuertes.

Va ser tanta la popularitat de Gloria Fuertes a la televisió, amb els seus poemes per a xiquets, que la seua poesia d'adults va quedar eclipsada i ara, a les biblioteques públiques madrilenyes, se li vol donar un reconeixement, amb motiu d'estar proper el desè aniversari de la seua mort (el proper 27 de novembre).
Soy como esa isla ignorada
que late acunada
por árboles jugosos
en el centro de un mar que no me
entiende,
rodeada de nada, sola sólo.

L'exposició està organitzada per la Comunidad de Madrid i la Fundación Gloria Fuertes, és itinerant. Ara està a la biblioteca pública del districte madrileny de Usera, a la biblioteca "José Hierro", fins al 30 de novembre. Després estarà en altres sis biblioteques de Madrid fins al 30 de maig de 2009 (en la Biblioteca de Villaverde, del 2 de desembre al 8 de gener; en la Biblioteca de Retiro, del 10 al 31 de gener; en la Biblioteca Villa de Vallecas, del 3 al 27 de febrer; en la Biblioteca de Latina, del 3 al 27 de març; en la Biblioteca de Vallecas, del 1 al 29 d'abril; i en la Biblioteca Central, del 5 al 30 de maig).
L'exposició fa un recorregut fotogràfic per la vida de Gloria Fuertes, acompanyat per llibres i manuscrits conservats en la Fundació Gloria Fuertes, amb panels explicatius de la seua biografia i poemes seus, sense deixar la seua vessant de poeta per a xiquets. El homenatge es complementa amb lectures poètiques i audicions per a xiquets “Taller de animación a la lectura para niños”, en les activitats “Libros en familia”, “Los pequeños en las bibliotecas”i amb el “Taller de lectura para adultos” (al llarg del mes de novembre), i visites guiades per l'exposició. la Fundació, a més prepara un homenatge especial per al proper 27 de novembre.

Aprofitem per a recomanar-vos la lectura del llibre Garra de la Guerra i així anar descobrint a la Gloria Fuertes, poeta per adults. També us recomanem li doneu una ullada a l'article, Gloria Fuertes: la poesía como alternativa femenina ante lo establecido, del professor Emilio Ramón.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Gràcies Sàlvie per descobrirme a la Gloria Fuertes "gran". El llibre Garra de la Guerra és fantàstic, tot un descobriment!
Lola Juarez:)

Sàlvia ha dit...

A mi em va impressionar molt la seua lectura. És cru, molt realista, i des del punt de vista poètic excel·lent.

Besadetes, Lola