1.2.11

Canigó, 125 veus: projecte poètic a la xarxa



La Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic proposen una lectura completa i polifònica de Canigó a internet, un nou espai per on naveguen els versos.

El poema consta de 4334 versos, amb mètriques diverses, repartits en dotze cants i un epíleg. Per al lector d’avui, llegir o rellegir aquests versos immortals sentint-los declamar per 125 veus diferents, tantes com anys fa que els van llegir els seus primers lectors, ha de constituir una experiència de lectura inèdita. Per això ens hem proposat  de convocar una lectura col·lectiva, calidoscòpica, de Canigó, Canigó 125 veus.

Un projecte interessant, que ens mostra cada dia un vídeo diferent ( la nostra amiga, Teresa Ribera, farà el número 100). Bona singladura poètica!

Podem veure i escoltar, en el següent vídeo, a Montserrat Abelló (la número 2 de la recitació poètica).


5 comentaris:

fina ha dit...

Bon dia Sàlvia, t'escric molt ràpid:
Hi ha un servei que es diu "rodamots", et pots subscriure i, cada dia reps un mots, avui te'l faig arribar xq és força divertit i interessant per jocs amb els nens,
Una abraçada i molt bon dia¡¡¡
L'escreix | Conillets

Conillets: nom d'un joc d'infants que consisteix essencialment en amagar-se uns jugadors, i que un altre procuri trobar-los i tocar-los; cast. escondite.

En la forma més completa d'aquest joc, conservada a bona part del nostre país, hi ha un dels jugadors que és la mare o la lloca, un altre que és la llebreta i els altres que són els conillets: la mare està asseguda, i tapa amb les mans la cara de la llebreta que està agenollada davant ella tot el temps que els conillets cerquen amagatall, durant el qual la mare recita una fórmula que comença amb la frase «Conillets a amagar», acabada la qual, demana: «Conillets, esteu ben amagadets?» i ells contesten que sí, i aleshores la mare amolla la llebreta i aquesta se'n va a cercar els conillets; quan en troba un, ha de procurar tocar-lo, sia dins l'amagatall, sia encalçant-lo; si el conillet fugint arriba a la mare sense que la llebreta l'hagi tocat, aquesta ja no el pot tocar, i continua parant fins que en toca qualcun.

Els mots que pronuncia la mare varien un poc segons les comarques; tenim recollides les fórmules següents:—«Conillets anar a amagar, que la llebre va a caçar, de nits i de dies, escorxa buixies; escorxa buixons; quantes hores són?»—«Les deu».—«On són els bous?»—«A la muntanya».—«Què mengen?»—«Civada».—«Què beuen?»—«Vi».—«Conillets, esteu ben amagadets?»—«Sí».—«Ves, agafa'n un per l'orella i porta'l cap aquí». (Campdevànol).—«Conillets a amagar, que la llebre va a caçar, de nits i de dia, es cala foc a les (a)badies; se cala foc al forn; quantes hores són?» «La una». Es repeteix això mateix dues vegades, contestant la llebre «les dues» i «les tres», i aleshores la mare diu: «Conillets, esteu ben amagadets que la llebre s'alça?» (Rupit).—«Conillets a amagar, que la llebre va a caçar de nits i de dia, revolta florida; conillets, esteu ben amagadets?» (Calaceit).—«Coniet coniet, a amagar a amagar, que la llebre va a caçar de nits i de dia, el sol se ponia; estau ben amagadets?» (Eivissa).

A moltes regions s'ha perdut el personatge mare, i es conserva únicament el nom de mare per designar un lloc determinat de refugi, a on acuden els conillets per alliberar-se de parar quan la llebre els encalça. No havent-hi mare personal, la fórmula de «Conillets amagar amagar...» és pronunciada per la mateixa llebreta, o sia, pel jugador qui para. A Gandesa, la fórmula és aquesta: «Conillets a amagar, que la llebre va a caçar per les planes d'Amburgà; vinc?» i els conillets contesten: «Vine!»

A Menorca hi ha dues classes de joc de conillets: conillets a córrer, que equival al joc de la cuit, i conillets a empeltar, que consisteix que el qui para descobresqui els conillets i declari el nom del que ha descobert; si encerta el nom, aquest para, i si no l'encerta, segueix parant el mateix.

A.M. Alcover, F. de B. Moll, Diccionari català-valencià-balear, entrada CONILL

Torneu a conillets a amagar

Sàlvia ha dit...

Gràcies Fina. Jo he jugat un grapat de vegades a "conillets" i ja ni me'n recordava. Prenc bona nota.

Besadetes des de el fred de la Mariola

fina ha dit...

Me n'alegro t'agradi...:)) em va sembla interessant xq es recull de diferents indrets dels païssos catalans. No té relñació amb el post però bueno...¡¡
Bona nit Sàlvia, ja és molt tard i demà tenim que matinar¡¡
Una abraçada

Teresa ha dit...

Gràcies Sàlvia.En aquest teu bloc poètic no hi podíem faltar.Fins avui no m'havia adonat del teu article.
Hi participen, també, els nens i nenes de l'escola Mossèn Cinto.
És molt interessant seguir el vídeo del dia per la varietat de veus i maneres de dir la poesia.
Que en gaudiu!

Sàlvia ha dit...

Gràcies a tu, Teresa, m'he assabentat d'aquest interessant projecte. M'agrada. No dubtes que ho seguiré, especialment vull veure't recitant i veure als nens. Segur que molts lectors d'aquest blog també s'han assabentat del projecte llegint-ho ací. M'encanta enlairar aquestes cosetes tan requetexules.

Tu ves informant-me, Teresa, que jo estic encantadíssima de tenir-te de col·laboradora.

Besadetes, guapa