26.9.10

Novembre poètic amb Joana Raspall: homenatge dels xiquets i xiquetes

Ens sembla genial la idea que des del blog de Bib.Botó (blog del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya) han llençat per a fer-li un més que merescut homenatge a la poetessa Joana Raspall: Novembre poètic amb Joana Raspall. Joana té dos grans passions que giren al voltant de la paraula: els llibres -és bibliotecària- i la poesia -és escriptora-; ambdós s'uneixen pel seu amor als xiquets i els resultats són uns poemes intel·ligents i encisadors que atrapen als lectors joves i adults. La felicitem, des d'ací, per la seua trajectòria personal i professional i li donem les gràcies per ajudar-nos a gaudir de la poesia.
La pròpia Joana té uns versos preciosos dedicats als lectors de poesia, en homenatge a tots nosaltres:


Al lector de poemes
(Joana Raspall)

Llegeix a poc a poc.
El vers té pes i ales;
endinsa al fons del cor
i forja les sagetes
que vencen temps i espai.
Respira a poc a poc
l’embruix de les paraules,
i fes-te’n un tresor
de ritme i harmonia
que ja no et prendran mai.

Ara ens toca a nosaltres rendir-li un xicotet homenatge. Cóm? De la millor manera possible: llegint i difonent la lectura de la seua poesia entre els xiquets i xiquetes. Us fiquem la proposta que ens fan des de Bib.Botó:

La poetessa Joana Raspall (Barcelona, 1913) ha dedicat gran part de la seva vida a escriure poesia per als infants. Des de les escoles s’ha treballat molt perquè la seva obra arribi a tots els nois i noies de casa nostra. I moltes biblioteques també han dedicat exposicions, guies i activitats per difondre la seva poesia.

Ara bé, des del Bib.Botó (Grup de Treball de Biblioteques Infantils i Juvenils del COBDC) ens queda la recança de si la poesia és la gran oblidada de gran part de les biblioteques infantils i si realment hem sabut transmetre a poetesses com la Joana Raspall el nostre agraïment i admiració.

És per això que us convidem a sumar-vos a un petit homenatge que des de les Biblioteques voldríem fer a la Joana Raspall i a la poesia per a infants en general.
No es tracta de grans muntatges, ni de grans pressupostos. Només pensàvem amb la possibilitat de dedicar el mes de novembre del 2010 a la Poesia de Joana Raspall.

Com? Doncs com cadascú vulgui: fent un recital amb els infants, repartint poemes a les escoles, fent un punt de llibre, un taller de poesia, una hora del conte, un espectacle poètic, regalant paraules, llegint poesia a la biblioteca, al carrer, a les cases...

COM PODEU PARTICIPAR?
Només cal que envieu la vostra adhesió a l’adreça jimboto@cobdc.org
I un cop sapigueu quina activitat fareu, doncs també ens la feu arribar. La idea és que a mitjans del mes d’Octubre ja poguem penjar per la xarxa i els webs de poesia, etc. Informació de totes les accions que durant el mes de novembre acolliran les biblioteques infantils i escolars.

Animeu-se a participar! En aquest mateix blog podeu trobar poemes i enllaços sobre Joana Raspall que us ajudaran a difondre la seua poesia i participar en aquest homenatge.

La il·lustració és de Marina Marcolin.

11 comentaris:

Júlia ha dit...

M'encanten els seus poemes, conec a una de les seves filles, gran pintora per cert.

Sàlvia ha dit...

A mi també m'encanten. Penso que aquest xicotet homenatge pot servir per a fomentar i donar a conèixer més la seua poesia entre els xiquets i joves.
No sabia que una de les filles fora pintora. Cóm li diuen?
Besadetes

Júlia ha dit...

Sàlvia, no és 'pintora famosa' però ho fa molt bé, té un blog:

http://artcauhe.blogspot.com/

Una abraçada,

Un chat botté ha dit...

Gràcies per la difusió de l'activitat, sens dubte la vostra web és un homenatge constant a la poesia i a la feina ben feta.
gràcies

Isabel Barriel ha dit...

Res de xicotet, Sàlvia. El que es mereix na Joana Raspall és un GRAN homenatge...
La seva obra poètica hauria de ser material fonamental e imprescindible a les nostres aules.

Una abraçada.´
Extensible a la Júlia.

Sàlvia ha dit...

Berta, és tot un plaer enlairar activitats i propostes com aquestes. M'he assabentat perquè visito el vostre blog, però podeu contar amb mi sempre que necessiteu donar difusió de qualsevol activitat lectora.
Eres molt amable amb les teues paraules.
Besadetes

Sàlvia ha dit...

Isabel, tens tota la raó, es mereix un gran homenatge i, com sempre, el millor es difondre la seua obra i que tots els xiquets i xiquetes la llisguen.
Besadetes, xicona.

Montse ha dit...

He passat la proposta a la comissió de la biblioteca de l'escola i potser hi participarem.
Gràcies per fer-m'ho conèixer.

M. Roser ha dit...

Jo tinc una predilecció especial per la Joana com a poeta i com a persona a la qual conec personalment...Procuraré que la biblioteca de l'escola s'addereixi a l'homenatge. Jo posaré poemes seus al meu blog. Felicito als que han tingut tan bona pensada.
Besadetes per a tots i totes,
M. Roser

Sàlvia ha dit...

Montse, m'alegra que t'interesse. Cadascú pot participar de la manera que més li agrade, així qque ho trobo senzill, a la vegada que interessant. Una interessant participació des de la biblioteca serie fer marca-pàgines amb els seus poemes, per exemple.

Besadetes, xata.

Sàlvia ha dit...

Quin goig, M. Roser, coneixes un grapat de gent interessant (enveja). Cadascu pot participar de la millor manera que pense que pot enlairar els seus versos.
Besadetes, senyoreta professora