21.7.09

Llibres d'endevinalles de monstres / Libros de adivinanzas de monstruos


Passar-ho bé amb les endevinalles és força fàcil. A les nostres neurones els agrade interconnectacter-se i pensar. Tot jugant podem aprendre un grapat de coses. Per tal de fer-ho més senzill podem tirar mà d'aquests dos llibres d'endevinalles infantils que hui us presentem. En els dos les endevinalles fan referència a personatges de contes, però ara ens interessa, en especial, els que són monstruosament monstruosos.

El primer llibre, Qui sóc?, és de Lola Casas i està magníficament il·lustrat per Agustín Comotto. Està editat per La Galera, dins de la seua col·lecció Rialles (també està en castellà), una col·lecció tota molt recomanable de la que ja hem parlat altres vegades. Personatges com Frankenstein, el comte Dràcula, el llop ferotge, l'home del sac... pul·lulen per les pàgines del llibres mesclant-se amb altres com la fada, el sastre valent, el follet, la ventafocs...

A veure si endevineu qui apareix en aquesta endevinalla:

Embenada
i relligada.
Els segles
t'han fet el llit.
Dorms entre el vent
i la sorra
d'un deseert sec
i adormit.
(la mòmia)


L'altra llibre és Noche de miedo, Libro de adivinanzas monstruosas ¡sólo para valientes!, d'Antonio Gómez Yebra i que està també molt ben il·lustrat per Violeta Monreal. El llibre està editat per Bruño en una col·lecció que també us recomanem sencera, Oro parece.

El llibre està sols en castellà i, com el que hem comentat abans, totes les endevinalles giren al voltant de personatges literàris monstruosos: el kraken, el "coco", l'home llop, King Kong, el fantasme de l'òpera, el gòlem, la bruixa... Ací tan sols apareixen els monstres i a cada doble pàgina totes les endevinalles pertanyen al mateix personatge.

A veure si encerteu de qui estem parlant en aquesta endevinalla?
Al mostrar la dentadura
parece que se riera;
¡esa sí que es caradura!,
la cala que está a tu vera.
(la calavera)