15.1.13

Importància de les cançons de bressol / Importancia de las nanas para bebés


Les cançons de bressol són molt beneficioses per als bebès, a més de ser les seues primeres passos pels camins de la poesia: li ajuden a sincronizar la respiració, ralentitzen el ritme cardíac i disminueixen la tensió muscular. 

Deuen cantar-se lentament i de forma monotona, ser murmurades dolçament, creant un entorn de relax. Les paraules poden ser inventades o improvisades; també podem agafar una cançoneta que coneguem i adaptar-la amb el nom del nostre fill o filla. La repetició de paraules té un efecte hipnòtic que afavoreix la son dels bebès. A més, us aconsellem que no siga sols la mare la que cante, també o deu fer el pare, així els menudets se sentiran més reconfortats.

Hi ha un grapat de cançons de bressol, en diferents llengües, que segur coneixem i, també, diversos llibres que recopilen aquestes cançons, modernes o tradicionals -alguns d'ells s'acompanyen de CDs-. Al blog hem anat pujant moltes cançons de bressol / nanas, amb música o sense ella. Ara us invitem a llegir Nana para dormir sobre un caballito de agua, del poeta Eladio Méndez:

Nana para dormir sobre un caballito de agua

A la nana, nanita,
duerme, lucero,
que un caballo de agua
vendrá a tus sueños
para que tú lo remes
a sotavento.

Sus ojos, horizontes;
su crin, la aurora;
su galopar son besos
de caracolas.

A la nana, nanita,
mi niño tiene
la sonrisa tan limpia
como la nieve.

A la nana, nanita,
duerme, mi niño,
pucheritos de aire
pompas de lirios.

(tac tac, tac tac)

Duerme, mi niño, duerme,
con el ritmo de la silla,
para que ese caballito
no trote por tus mejillas.

La il·lustració és de Paula Pertile.