7.6.11

Tinc una capseta plena de cançons: activitat poètica, infantil i juvenil, per aquest estiu

Compartim música, compartim poesia (il·lustració de July Macuada)

En aquests moments segur que en més d'una escola està preparant-se el festival de fi de curs, tota una festa per donar acomiadament a hores i hores d'estudi, aprenentatge, lletres i números, coneixement, rialles compartides, secrets especialment amagats, lectures... Quin goig! Prompte venen les vacances on sembla que el temps segueix un altre ritme. A l'estiu és quan veritablement tenim temps per fer tot allò que la resta de l'any ens agradaria, però... estem massa ocupats per portar endavant. Però a l'estiu també tenim temps per avorrir-se i això si que no ens agrada.
Us proposem dues coses. En primer lloc que llegiu els versos de la poeta valenciana Eva Dénia, que són ideals per introduir al festival de final de curs tot el grapat de cançons que hi fan els xiquetes i xiquets. S'ho imaginem: una capsa folrada especialment per a l'ocasió, un trobador o trobadora que recita el poema i, a continuació,... taxannnn! Comencen a actuar els alumnes amb les seues cançons.

En segon lloc, us proposem una activitat per a que els alumnes facin aquest estiu: la capsa màgica de les cançons. Cóm? Dons molt senzill. Es tracta de fer una capseta, cadascú al seu gust, on anirem escrivint la lletra de les cançons que escoltem aquest estiu i ens agraden. Les cançons, amb la seua lletra i música, tenen la capacitat de transpornar-nos, en la memòria al moment especial que les varem escoltar. Són moments màgics per a cadascú i, amb la capseta de cançons, podem fàcilment transportar-se en el record. És una altra manera de viure i sentir la poesia. Al començament del proper curs cadascú portarà la seua capsa de cançonetes (on podem ficar, a més, un CD per escoltar-les) i tenim ja muntada una activitat per encetar el nou curs amb sentiment i bona melodia.

Què? Us animeu a fer la capsa de les cançons?

Enlairem amb ales d'ocell la música i la poesia (il·lustració de Penny Weber)

Tinc una capseta plena de cançons
(Eva Dénia)

Tinc una capseta
plena de cançoms:
si vols escoltar-les
fes-me un gran petó.

En sé més de trenta,
què dic?, més de mil!
En una bosseta
guardades les tinc.

Si vols que les cante
deslliga el cordill,
que al cor ja no em caben
i volen eixir.

En tinc a l'armari,
en tinc al bagul;
si tu pots obrir-los
te'n cantaré un fum.

Mira com s'escapen,
vine i les veuràs,
com de les butxaques
cauen a grapats.

Tinc una capseta
plena de cançons;
si tu vols cantar-les
totes teues són.

3 comentaris:

remei ha dit...

molt marxosa la poesia !

doloretes ha dit...

Qué idea más buena!!!
Pero con tanta cosa que hay que hacer para cerrar el curso, no sé cómo ingeniaré la caja... ya lo pensaré. Un beso

Anònim ha dit...

Busqueu al youtube la cançó !" La capseta dels records" de Anna Roig. Us encantarà.