8.2.11

Abecegrames poètics: activitat per crear i escriure poesia a l'aula / Abecegramas poéticos: actividad para crear y escribir poesia en el aula


Hui us proposem un joc de paraules per anar endinsant-se en la poesia, anar soltant-se en la seua escriptura, un joc en el que el diccionari ens pot servir de gran ajuda. Parlem dels abecegrames: frases on cada paraula que conté està ficada per ordre alfabètic. Nosaltres us proposem fer abecegrames poètics. Per exemple, en hem inventat aquest poema:

Ahir brollava calor
d'emocions.

Fum gelat hui.

Immens jardí,
karma latent
malejant nu
onades peregrines
que restrenyen
salobre temps.

Un venerable wagnerià
xiprer zíngar.

Els abecegrames poètics es solen confondre amb els abecedaris poètics, però són molt diferents. Mentre que en aquests últims el que importa és que cada vers comence seguint l'ordre alfabètic, en els abecegrames l'ordre alfabètic s'ha de seguir en cada paraula. És un exercici ideal per anar fullejant el diccionari i descobrir que inclòs hi ha paraules en aquelles lletres que ens sembla quasi impossible, com la "x" i la "z" (malgrat que si ens és molt difícil, podem eliminar-les). Podem jugar a crear-ne de diferents maneres: 

-Agafar un diccionari, obrir-lo i agafar una paraula, a l'atzar, de cada una de les lletres. Ho escrivim en la pissarra i intentem donar-li sentit al poema.

-Escriure a la pissarra, per columnes de ordre alfabètic, paraules que comencen per cadascuna de les lletres de l'alfabet -al menys 5 paraules per cada lletra-, després intentem crear el poema triant entre aquestes paraules. Podem tenir també l'ajuda del diccionari.

-Escriure a la pissarra, per columnes de ordre alfabètic, paraules que comencen per cadascuna de les lletres de l'alfabe, sobre un tema determinat: amor, solidaritat, ecologia, pau, alegria, primavera, lectura, univers, etc... -al menys 5 paraules per cada lletra-, després intentem crear el poema triant entre aquestes paraules.

Al principi us recomanem que aquest siga un exercici col·lectiu de tota la classe, després ja ho podem fer per xicotets grups. Qualsevol de les opcions ens pot donar uns resultats sorprenents, doncs de vegades és el propi lèxic els que ens aporta idees per a crear i escriure poesia. Ja sabeu, es tracta de llegir poesia i també crear-ne, donant algunes pautes i jugant. Aquesta proposta ens sembla molt lúdica i enrequidora, dins de l'absurd i non-sense que tan agrada als xiquets. Proveu-ho! Ens encantaria rebre els vostres abecegrames.

9 comentaris:

Enrique Cordero Seva ha dit...

¡Qué buenas tus propuestas didácticas, Sàlvia! Que sepas que te "copio" más de una para el taller de poesía que llevo con los niños de la biblio. A ver si tengo tiempo y me voy haciendo fichas de las actividades para mandártelas. Últimamente me cargan demasiado peso a la espalda...
Un abrazo fuerte

Sàlvia ha dit...

Porfa, Enrique, que me tienes que contar más cositas de ese taller, que me interesa mucho. Sin prisa, pero sin pausa: acuerdate de mi y compartimos.

Me alegra que te sirvan, justamente lo pongo para que los profes y animadores se lancen a fomentar la poesia infantil y juvenil, de una manera más lúdica.

De espaldas y trabajo... mejor correr un tupido, pesado y aterciopelado velo (Ah, por cierto, si algo no entiendes del blog, con la traducción de google, me lo dices y te hago la traducción).

Besadetes i bona poesia

I. CAMACHO ha dit...

Muy buena idea, como todas las tuyas, Sàlvia. Me la apunto. Gracias por compartir. Saludos desde Loranca.

Sàlvia ha dit...

Saluditos fríos y poéticos. Espero que la propuesta os sea útil! Gracias, como siempre, por pasearte por aquí.

Besadetes

Vicent Maganer Ripoll ha dit...

M'agrada la idea i amb el teu permís, si el tems m'ho permiteix, ho intentaré i ho pujaré, tot i que si, ho veig realment una empresa titànica.
Per cert, si saps d'algun concurs o clama de poesia en valencià, n'hi voldria saber.
Un abraç

Sàlvia ha dit...

Anima't, Vicent, segur que ens sorprens meravellosament (no hi ha pressa). Tindre en comte el que m'has dit dels premis de poesia.

Besadetes

pepa guardiola ha dit...

Què idea més guapa! me l'apunte. Salut i gràcies per totes les propostes.

Sàlvia ha dit...

Hola Pepa! Juguant, jugant amb les paraules i la poesia... enlairant versos. Espero que la proposta et siga útil i lúdica.

Besadetes, guapetona

Carmela Valero Llop ha dit...

Moltes gràcies per haber publicat exemples, tinc 13 anys i tenía un excercici sobre aixó al quadern d'estiu i no sabía com es feia, gràcies als exemples e sabut com ferlos, petons :D