14.6.10

Por una gentil floresta: la lírica castellana, un llibre per gaudir del romançer


Edelvives, dins de la seua magnífica col·lecció Adarga, acaba de publicar Por una gentil floresta. Antología poética castellana del siglo XV. La selecció de poemes està a cura de Samuel Alonso Omeñaca, amb il·lustracions de Jacobo Muñiz.

De vegades als adults ens dona com a "por" apropar la lírica clàssica als xiquets i joves (tal vegada perquè estem predispostos a pensar que és un "rotllo" i no els agradarà). Deixem que siguen ells els que fagin la seua tria, però nosaltres posem al seu abast obres de poesia de tot tipus i amb molta diversitat, incloent als clàssics; no sols a l'aula, també en la lectura recreativa, sense cap objectiu pedagògic.

Aquest llibre és un exemple perfecte del que estem dient. Inclou una bona selecció de la lírica medieval castellana. Té una secció dedicada al "romancero", una gran recopilació dels cançoners més representatius, poemes de Jorge Manrique, Juan de Mena i Iñigo López de Mendoza, marqués de Santillana i al final un fragment de Danza de la muerte. Tots els poemes ens mostren una crònica social de l'època medieval. Ens sembla interessant aquesta manera d'apropar-se a la història a través de la literatura, més enllà d'un objectiu pedagògic, tan sols per la pròpia curiositat de cabussar-se en un món tan diferent i que en aquest moments, mitjançant el cinema i la literatura històrica i fantàstica, estan de "moda".