13.11.12

Com gat i gos: llibre de poesia infantil de Salvador Comelles

És foça sabut que els gats i els gossos són enemics des de sempre, però el que no sabeu és que de vegades no és així, malgrat que ells assumeixen aquest tòpic. Cóm ho sabem? Doncs perquè acabem de llegir el llibre de poesia infantil, Com gat i gos, de Salvador Comelles, editat per Castellnou.

És un d'aquests llibres que pel seu contingut, tant poètic com il·lustratiu -les il·lustracions són de Valentí Gubianas i empatitzen a la perfecció amb els versos-, el fan molt recomanable per a xiquets i xiquetes de molt diverses edats: hi ha poemes que faran la delícia dels més menudets i altres que són per a bons lectors.

El llibre se'ns presenta d'una forma molt original, doncs són el gos i el gat els que donen pas al poemari i al llarg de les pàgines van picant-se un a l'altre. Per mig alterenen els poemes de gossos i gats, cadascú quin més estrany i "ressalat". Gats noscturns, gats presumits, gats amagats, gats porucs, gats invisibles, gats xerraires... que es barregen amb gossos nocturns, gossos ferotges, gossos abandonats, gossos caçadors, gossos lectors... Un món poètic de gats i gossos versificats. 

Cada animal té una doble pàgina amb el seu poema i il·lustració. Ens ha encantat aquest llibre de poesia infantil. El llibre està dins de la col·lecció Pícnic -ja anirem comentant-vos altres llibre d'aquesta mateixa col·lecció que ens han agradat molt-. Llibre de poesia intel·ligent per a lectors i lectores espavilats, que estimula la lectura de poesia i la creativitat poètica. A més, els llibres són força barats.

Us fiquem un tastet del que podeu trobar:

Gos meteoròleg
(Salvador Comelles)

Tot just s'acaba de llevar
i ja ensuma el temps que fa.

Obre bé els ulls, alça el mussell
i veu si gira el seu penell.

El cel serè o ennuvolat
es mira bé des del terrat.

Per a la humitat toca un mitjó
que es va quedar a l'estenedor.

La temperatura resol
tot comprovant l'aigua del bol.

I escriu després un bon pronòstic,
com un metge fa un diagnòstic.

"Farà un bon sol", diu a la nota.
Per tant, si plou, fica la pota.

*

Gat nocturn
(Salvador Comelles)

Ninetes grogues,
ulls de moresc,
la nit espia,
detectivesc.

Les galtes roges
per l'aire fresc,
per tot s'enfila,
funambulesc.

La cua negra,
un arabesc,
ell fa la guàrdia,
tot soldadesc.

I quan clareja,
i sense pressa
tothom es lleva
i surt del rusc,

ell torna a casa
-fi de jornada-
i al jaç badalla
com un mol·lusc.

2 comentaris:

Josep ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Josep ha dit...

Hola! Són en Josep, i porto el Club de Lectura amb veu alta de la Biblioteca Pere Casaldàliga de Balsareny. T'he agafat el poema que has posat en el teu bloc: Gos meteoròleg
(Salvador Comelles)
El motiu és perquè el meu bloc està dedicat a les persones amb discapacitat intel·lectual d'AMPANS, i llegim llibres de tots tipus. Aquesta vegada "Contes sorprenents" Versió de Salvador Comelles.
He fet constar el teu bloc a través d'un enllaç, però si per aquelles coses no estàs d'acord només has de dir-m'ho i ho retiro immediatament.
Aprofito el moment per dir-te que tens un bloc realment magnific.
El meu és: https://vivenciesjosep.wordpress.com/
Moltes gràcies