12.10.07

Poetízate. Antoloxía da poesía galega

Edicions Xerais ha publicat un llibre per apropar als lectors gallecs a la seua poesia. Sota el lema A poesía non morde -la poesia no mossega- intenta que tothom s'aprope a la lírica gallega. És una aposta interessant! Una selecció antològica ben realitzada, per Fran Alonso, una de les veus poètiques amb més pes dintre de la literatura gallega actual.
Poetízate és un llibre per a sentir, gaudir i intuir la poesia, tot pensant en lectors que no solen llegir poesia. Per a què? Per a cantar, xisclar, recitar, rapejar, musicar, rebelar-se contra el món o per a parlar suaument a cau d'orella.
Des de Rosalia de Castro als joves poetes actuals, ens proposa un viatge divertit pels poemes més pròxims i desenfadats de la poesia gallega. Consta d'uns 200 poemes, disposats en ordre cronològic, de 80 poetes diferents.
Els poemes parlen d'amor, del paisatge, de la injusticia social, del desencant, del pas del temps,...
Fran Alonso, al seu pròleg ens diu que vol anar contra els tòpics que envolten a la lectura poètica: romántico (pois é moi variado e mesmo ás veces duro como a vida), difícil (xa que moitos textos admiten unha primeira e rápida lectura tan gozosa como intelixible) ou aburrido (tamén hai lugar para o divertimento e o humor). Tampouco foi sempre para unha minoría e, ademais, é o xénero máis transgresor e libertario, contra o poder. Ten a virtude de curar males do espírito e tamén do corpo.

Interessant la crítica -políticament incorrecta i molt encertada- que fa Alonso al seu epíleg sobre la funció pedagògica de la poesia i, per contrast, la realitat a les aules: Apréndese máis neles que nas adoito noxentas clases de pedagoxía barata que adoitan recibirse en ICEs, Centros de Profesores, libros do alumno, probas de selectividade e similares, que son verdadeiros atentados, en moitos casos, contra a formación de lectores coas súas parvadas, que converten a clase de lingua e literatura nunha actividade de buscar prefixos e sufixos, erros gramaticais, sinónimos e antónimos, transmisión de valores politicamente correctos... e que descoidan que a función desta materia de lingua e literatura é realmente formar xente que saiba ler e gozar cun texto e tamén que se lance a escribilos.


Poema
Lupe Gómez
Aplastarei a matriz que
me envolve para volver a
amar e sentir o meu útero
libre é aberto.Fareino con
amor, con poesía, con presa.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Me gusta mucho este blog, sobre todo por la variedad lingüística de todos los poemas. Buena poesia en cualquier lengua. Felicitaciones desde Pontevedra

Xose Villar