16.10.07

Justo en la próxima estación: poesia espanyola al metro de Manila

Difondre la poesia en llengua castellana entre la població filipina és l'objectiu de l'Intituto Cervantes a Manila. Vora un mil·lió de persones utilitzen el metro a Manila per als seus desplazaments diaris i la majoria d'elles no són lectores. Així que es vol aprofitar aquest temps emprat per a moure's al metro per a fomentar la lectura, en castellà i, més concretament, la poesia. Español, que está cerca de nuestra cultura. Justo en la próxima estación és el lema general d'aquesta campanya.


Poesia al metro és el lema concret de la difusió poètica al metro. Federico García Lorca, Antonio Machado, Miguel Hernández, Calderón de la Barca, Lope de Vega, Luis Cernuda, Luis Rosales i Gil de Biedma. Els poemes, a més de estar escrits en castellà, a la vegada estan traduïts al tagalo i a l'anglès -els dos idiomes oficials de Filipines. No falten tampoc els poemes de l'heroi nacionaliste filipí i poeta José Rizal, així com dels poetes menys coneguts Jesús Balmori, Fernando María Guerrero, o Pacífico Victoriano.



Ja hem llegit en aquest bloc l'exemple d'altres ciutats que fomenten la lectura de poesia al metro. Per què ací no prenem nota i ho apliquem? També és necessari.