5.9.16

Distinto: poema por la diferencia y la tolerancia / Distinto: versos de Juan Ramón Jiménez



Al llarg de la història i en totes les cultures sempre s'ha mirat malament allò que és diferent. Hui en dia, en que els mitjans de comunicació han avançat tant, sembla que el concepte 'diferent' és anacrònic, però això no és real. La ignorància ens fa rebutjar la diferència i encara impera molta ignorància en la nostra societat. Tots som diferents i aquestes diferències ens enriqueixen personal i socialment. Assumir les diferències ens porta a ser més tolerants i créixer, madurar. Iguals, però diferents, cadascú amb la seua personalitat.

La família, l'escola, els mitjans de comunicació i la societat tenen molt a dir en aquests temes de la diferència i la tolerància. De res serveix, per exemple, educar en casa per la tolerància i després veure a l'aula l'assetjament escolar i no denunciar-ho, o sensibilitzar-se davant de la violència social que suposa la passivitat davant la massacre emigratòria que està ocorrent en el Mediterrani i després no saludar als veïns perquè son d'altra cultura o religió, o la hipocresia social de difondre la importància de tenir salut i menjar correctament mentre sens dona en tota la publicitat models ratllant en l'anorexia... hi ha tants exemples! Tots som responsables de l'educació dels nostres xiquets i joves, no ho oblidem.

Pense que aquest poema de Juan Ramón Jiménez fica en vers aquesta xicoteta reflexió que hui, en veu alta, us volem transmetre, quasi a les portes del nou curs escolar.

Distinto

Lo querían matar
los iguales,
porque era distinto.

Si veis un pájaro distinto,
tiradlo;
si veis un monte distinto,
caedlo;
si veis un camino distinto,
cortadlo;
si veis una rosa distinta,
deshojadla;
si veis un río distinto,
cegadlo.
si veis a un hombre distinto,
matadlo.

¿Y el sol y la luna
dando en lo distinto?

Altura, olor, largor, frescura, cantar, vivir
distinto
de lo distinto;
lo que seas, que eres
distinto
(monte, camino, rosa, río, pájaro, hombre):
si te descubren los iguales,
huye a mí,
ven a mi ser, mi frente, mi corazón distinto.


La il·lustració és de Kostin Sergey.