3.9.13

Les 26 cançons infantils: llibre de Josep Maria Espinàs


Del blog Cinc pometes copiem esta interessant informació sobre el llibre-cd Les 26 cançons infantils, editat per La Campana.

 En aquesta obra s’hi recopila el cançoner infantil de Josep M. Espinàs (lletres) i Francesc Burrull (música). Les cançons originals es van crear com la versió infantil de la Nova Cançó catalana. Es van escriure i compondre durant la dècada dels seixanta del segle passat (i es nota a les lletres –hi ha una cançó sobre la bombona de butà i alguns conceptes una mica passadets– i a la música — els arranjaments són molt autèntics– és molt divertit!). 

En aquest llibre-cd s’hi inclouen les partitures i les lletres dels quatre discos originals: ‘Les cançons per encarrilar criatures’, ‘Les cançons de les joguines’, Les cançons amb endevinalla’ i ‘Les cançons de les bèsties’. Les lletres de tots ells parlen d’elements de la vida quotidiana dels infants. Aquí hi teniu una imatge de la portada:

La “Cançó de menjar bé” és la quarta del disc i la vam incorporar de seguida al repertori perquè l’Oleguer amb 5 mesets ja es tronxava de riure amb el “nyam-nyam” i el “tsit-tsit”, les onomatopeies de la cançó. La cantem cada dia abans de cada àpat (dels que fem a taula, vull dir, les galetes estovades i els bastons esmicolats que es mengen i es conserven als racons amagats del cotxet no compten, eh!) i de vegades també, si l’àpat s’allarga, l’anem cantant mentre mengem. La cançó original té tres estrofes i nosaltres només en fem dues, la primera i la última. Aquí us les escric:
“Cada dent és com una eina,
mastegant fa molta feina
amb la truita i amb la fruita, amb la carn, la confitura,
la verdura i l’enciam … Nyam-nyam!

Creixerem cada any un pam … Nyam-nyam!
Si callats mengem seguit… Tsit-tsit!
Nyam-nyam! Tsit-tsit! Nyam-nyam! Tsit-tsit!”