3.1.17

Poesía mnemotècnica para recordar los meses del año / Poesia mnemotècnica per recordar els dies dels mesos de l'any

Calendari 2017, il·lustració de Jelena Brezovec

Ara que acabem d'encetar 2017 tenim un recurs poètic i mnemotècnic per aprendre quants dies tenen cadascun dels mesos de l'any.

Treinta días tiene septiembre, 
Abril, junio y noviembre.
Todo el resto tiene treinta y uno. 
No febrero, es diferente, 
tiene veintiocho días, está bien. 
Febrero en año bisiesto tiene veintinueve

Un autor gal·lès afirma que ha descobert els orígens medievals del vers. Sembla ser que una rima que molts consideraven tan nostra ve de la Pèrfida Albion, d'una adaptació d'un vers anglès que data de 1425, en plena Edat Mitjana.


La clau de les seves orígens antics està en dos transcripcions de la rima, una guardada a la Biblioteca Nacional de Gal·les a Aberystwyth i l'altra a la Biblioteca Britànica a Londres. Aquestes transcripcions les va descobrir l'investigador gal·lès Roger Bryan mentre treballava en la segona edició d'un llibre sobre mnemotècnia.

El primer rastre del poema  es troba en una obra manuscrita de principis del segle XV, concretament datat en 1425, un còdex escrit en pergamí que és part de la Col·lecció Harley del museu britànic i que mostra una llista amb els mesos de l'any en el calendari julià, amb anotacions sobre efemèrides de sants.

A sota de la taula, el famós vers, i de la següent manera:

Thirtey days hath November, Aprile, June, and September: Of twyecescore-eightt is but eine, And all the remnante be thrycescore-eine.