6.12.13

44 poemas para leer con niños: llibre de poesia infantil per llegir en família


La lectura i la poesia es fomenta des de ben menudets. Comença des de casa, en família, i continua a l'escola. Però de vegades els adults, desconeixedors del món de la poesia infantil, no saben cóm fer-ho, quin poemes hi ha, què li pot agradar als xiquets.

Doncs ara ho tenen molt fàcil dons s'acaba d'editar el llibre 44 poemas para leer con niños, una selecció que Mar Benegas ha fet entre un grapat de poetes per tal d'apropar la poesia als menuts i joves i anar sementant els seus arrels anímics i literaris. És un preciós i molt interessant llibre que ha editat Litera Libros

En el pròleg Mar Benegas ja ens diu que cada poema té els seus lectors, així que caldrà anar a buscar-los. Perquè ací podem trobar versos de tot tipus per a lectors de tot tipus; versos per jugar, per cantar, per pensar, per somriure, per imaginar, per somiar,... versos que formaran part del nostre bagatge lector i sentimental, segur. Però sobretot són versos per compartir en veu alta els adults amb els xiquets o al revés. El format del llibre ens invita a tenir-lo com a llibre de capçalera. Per cert, ens han encantat les paraules que folren l'interior de la tapa "La poesía no muerde", un giny al que trobarem en el seu interior. Perquè, segur, que després de llegir aquest llibre se n'adonarem que la poesia ens atrapa.

Podem trobar en la selecció poemes de Juan Kruz Igerabide, de Miquel Desclot, d'Antonio Rubio, de Francisco Aguirre, d'Olga Carrasco, de Mar Pavón, d'Ada Salas, de María José Ferrada, d'Idea Vilariño, de José Espronceda, de Beatriz Giménez d'Ory, de José Manuel Berroquín, de Beatriz Osés, de Jesús Lizano, de Quevedo i de Maria Elena Walsh, de Natalia Toledo, d'Alejandra Pizarnik, de María García Esperón i d'Óscar Hahn, de Darabuc (Gonzalo García), de Carlos Edmundo d'Ory, de Gabriela Mistral i de Sergio García Adricaín, de María Teresa Andruetto, de Antonio Orlando, d'Isabel Escudero, d'Ángela Figuera Aymerich, de Raul Vacas i de Luz Pichel, de Juan Carlos Mestre, d'Oliverio Girondo, de María de la Luz Uribe, de Juan Bonilla i d'Eduardo Polo, de León Felipe, de María Auxiliadora Álvarez, de Pedro Mañas, de César Vallejo, de Maite Dono i de García Lorca, junt a alguns poetes anònims i un romanç. Poetas clàssics i poetes moderns, poetes per adults -que els encantaran als menuts- i poetes infantils... tota una tria molt interessant i original. Per cert, ens haguera agradat que la pròpia Mar Benegas incloguera un dels seus bells poemes.

Ens ha encantat el decàleg Cómo no leer un poema, que està al principi del llibre, paraules que cal llegir amb deteniment perquè de vegades, sense adonar-se'n, els adults fem tot el contrari i..... Un llibre fantàstic per a regalar aquests nadals. Prengueu nota.

Us fiquem un tastet i afegim el decàleg -punxeu damunt la imatge i ho podreu llegir millor-:

Canción para reír y besar
(Isabel Escudero)

Eso, eso
que no quiero un beso
que quiero tu risa
deprisa, deprisa.
Tu risa, tu rosa
rosa e tu boca
que no se equivoca.
Eso, eso, eso,
que sí quiero un beso
un besito a solas
color de amapola.


Mar Benegas va estar fa molt poquet a la Biblioteca de cocentaina presentant un llibre seu -del que ja us xerrarem- i, com que aquest llibre estava recién editat, també vàrem aprofitar per a que ens el comentara, junt a Jesús Ge. Us deixem amb les seues paraules...