26.5.09

Alba y Mayo. Poesia Infantil i Juvenil: col·lecció de llibres d'Ediciones de la Torre

Són poques les vegades que trobem tota una col·lecció de poesia infantil que té un contingut complet digne de recomanar. La "col·leccionitis", en general, no ens agrada; dintre d'una mateixa col·lecció solen haver-hi autors i il·lustradors molt interessants i altres un poc més fluixos. Cal fer una bona tria dels llibres, amb independència de tenir que seguir o no la col·lecció. L'efecte col·leccionita es sol donar molt a les biblioteques, públiques i escolars, i de vegades també en les familiess (els pares van comprant i comprant fins que s'acabe la col·lecció i de vegades ni tan sols els lligen els llibres fins que aquesta col·lecció no està tancada).

En aquest cas, i fent el contrari d'allò que comentavem abans, us volem recomanar la col·lecció Alba y Mayo-Poesia Juvenil, d'Ediciones de la Torre. Una col·lecció que s'inicia en 1979, així que porta ja 30 anys. Podem trobar la crème de la crème de la poesia, amb una selecció magnífica dels poemes. Cada llibre està dedicat a un poeta i en tots els llibres podem trobar una introducció que fa referència a la vida i obra del poeta junt a un eix cronològic. També cal dir que molts d'aquest llibres, malgrat titolar-se, per exemple, Luís Cernuda para niños, la poesia va més adreçada als lectors juvenils que infantils. Tal vegada siga la paraula "niños" la que done pas a confusió.

La col·lecció ja té 44 títols i podem trobar, entre altres, a Lope de Vega, Góngora, Quevedo, San Juan de la Cruz, Bécquer, Miguel Hernández, Carmen Conde, Nicolás Guillem, Castelao, García Lorca, Rosalia de Castro, Juana de Ibarbourou, Pedro Salinas, Blas de Otero, Vicente Aleixandre, ... De entre tots els llibres de la col·lecció hi ha quatre d'ells que, en lloc de ser d'un sol poeta, són poemes col·lectius d'una època: Romancero para niños, Cancionero para niños, Generación del 27 para niños i Poesia del Siglo de Oro para niños.
El format dels llibres, les il·lustracions i la selecció de poemes fa que els llibres siguen ideals per als lectors juvenils i un material poètic fantàstic per a les biblioteques.


Ara la col·lecció ha donat un tomb i els llibres que van editant-se tenen un altre format, amb il·lustracions en color, tapes dures i una selecció de poemes més adreçades als lectors infantils. Pasa a titolar-se "... para niños y niñas y otros seres curiosos". Ens agrada aquesta nova línia de la col·lecció. S'han publicat:

-Miguel Hernández
-Federico García Lorca
-Antonio Machado
-Rafael Alberti

Esperem que continue i que, a més, diversifiquen els poetes -aquests quatre poetes, junt a Juan Ramón Jiménez, són uns clàssics de totes les col·leccions de poesia infantil- per anar fent un bon fons.
Us recomanem la col·lecció, sencera, sense dubte.