10.2.22

Fulles amb endevinalles: activitat per jugar-ne a classe


A la biblioteca ens ha sortit un misteriós arbre. Està ple de fulles i cada fulla porta una paraula. Després de molt investigar he descobert que, justament, ha crescut damunt d'un llibre infantil d'endevinalles, per això cada fulla és una solució a les mateixes. Aleshores, cal esbrinar a quina endevinalla pertany cada fulla. Per exemple, la fulla que porta la paraula "poma":
 
Groc, verd o roig
és el meu vestit,
però per dins
sols el blanc ha florit.
Ho sabra Blancaneus?
 
I si la paraula és "ratolí":
 
D'orelles rodones
i gran bigotí,
menjo formatge 
quan el Gat amb Botes beu el vi.
Sóc qui?

O la paraula "sirena"

Cos de dona
i cua de peix,
viatge entre les onades
fins que arribo a Cophenague. 

És una activitat que ens permet jugar amb les endevinalles. Podem fer-la molt senzilla, tan sols que s'inventen una endevinalla partint de que ja coneixen la solució. Podem complicar-la, com he fet en les endevinalles de dalt, i unir la solució amb personatges de contes. També podem aprofitar per buscar-ne en els llibres d'endevinalles i que se n'adonen que, per norma general, estan les solucions a les últimes fulles, ordenades temàtica i/o alfabèticament). 

Aquesta activitat pot incloure's dintre d'un projecte de treball que estem portant a l'aula. Imagineu-se que estem investigant sobre l'univers, aleshores l'arbre s'ompliria de fulles amb paraules clau relacionades amb esta temàtica:
 
Sóc molt gran, molt gran,
molt calent i poderós;
porte a la meua cort celestial,
8 astres siderals.
Endevina qui sóc,
t'ho pregunte ple de foc.

O podem dedicar, ara que tenim la primavera a prop i que surten les fulles noves dels arbres, a jugar i gaudir de les paraules i dels seus diferents significats. Us animeu a jugar?


La il·lustració és de Cécile Gambini.