25.1.22

Dos llibres de poesia infantil: La lagartija poeta i Tarturro, el burro poeta

 

Hui anem a recomanar-vos dos llibres on els animals viuen la poesia, fins al punt de convertir-se en poetes. Ambdós llibres són de l'editorial Hiperión, dins de la seua col·lecció de poesia infantil, Ajónjoli.

El primer d'ells és La lagartija poeta, de Paula Casals, autora també de les il·lustracions. El poemari ens presenta una sèrie de històries, contades en la seua majoria amb versos breus, de rima consonant i amb molt bon ritme, que fàcilment apleguen al món infantil, amagant entre les seues línies interessants missatges.

Us fiquem un tastet, un poemeta que ens parla del Ratón Pérez:


Por si alguien le tima
él deja muy poco
al niño que miente
o que se hace el loco.

Y al niño que grita,
que escupe y que muerde,
le deja una piedra
para que se acuerde.

Pérez deja claro
a quién dará más:
al niño que ayuda y
piensa en os demás.
 
 El sofriment dels animals, la seua ajuda a les persones, l'alegria de viure cadascú com és... Un món animal molt humà, que transmet valor positius. Un poemari creatiu, imaginatiu i amb molta fotça. Us encantarà.

 
El segon llibre és de Marta Guijarro, Tarturro, el burro poeta. Tarturro és un burret que des del seu naixement brama en rima. És un poeta, no sols perquè versifica, també per la seua visió del món. Com tot bon poeta, a Tarturro li encanta jugar amb les paraules: composar cançons, fer endevinalles i limeriks, enredrar-se la llengua amb embarbussaments, escriure rodolins. 
 
Llevo el trigo i la carreta
i además soy poeta.

Però com qualsevol ésser que neix diferent en aquest món que no entén de diversitats ni de poesia, Tarturro ha passat dificultats i incompressions fins que finalment ha trobat el seu lloc. Al llegir el poemari, amb tots els seus diferents registres poètics, no opdem deixar de pensar en un altre burro, Platero, que també beu de la poesia de Juan Ramón Jiménez.
 
Les il·lustracions són de Mª Reyes Guijarro, germana bessona de l'autora, molt boniquetes i adients. Us recomanem aquest llibre de poesia infantil tan original.