22.9.15

A algunos les gusta la poesia: reflexiones sobre la difusión de la poesía / Reflexions sobre el foment de la poesia, al voltant dels versos de Wislawa Szymborska

Quin d'aquests personatges llig poesia? -il. Marion Arbona-
Influeixen tants factors per a que ens agrade la poesia! Un dels més importants es tenir-la propera: que en família es jugue i es compartisca, que al col·le s'enlaire i es difonga en totes les edats escolars, que hi hagin llibres de poesia infantil a les biblioteques, que el nostre folklore poètic revisca, que al viatjar juguem amb les endevinalles, que... La proximitat a la poesia i el joc poètic des de menuts, la seua vivència quotidiana, la inclusió dins dels plans lectors de la poesia com un gènere literari que llegim habitualment, el coneixement dels llibres de poesia infantils i juvenils, etc. tots això farà que els lectors i lectores, xicotes i joves, troben en la poesia aquell camí lector que ara sembla estar ple d'entrebancs.

Des d'aquest blog intentem, dia a dia i poquet a poquet, anar posant el nostre gra d'arena en la difusió de la poesia. Som els adults el que tenim que difondre-la i això és molt difícil de fer si nosaltres mateix la rebutgem (i raons hi ha milers per les que es fa).

Animeu-se aquest curs escolar a jugar amb la poesia, a cantar i enredrar la llengua, a crear versos i fer auques, a llegir-ne i rellegir-ne. Descobriu la poesia en família i a l'escola i després... comprovareu que fàcil i senzill és estimar-la i difondre-la.

Us deixem reflexionant, amb un preciós poema de Wislawa Szymborska.

A algunos les gusta la poesía
(Wislawa Szymborska)

A algunos,
es decir, no a todos.
Ni siquiera a los más, sino a los menos.
Sin contar las escuelas, donde es obligatoria,
y a los mismos poetas,
serán dos de cada mil personas.

Les gusta,
como también les gusta la sopa de fideos,
como les gustan los cumplidos y el color azul,
como les gusta la vieja bufanda,
como les gusta salirse con la suya,
como les gusta acariciar al perro.

La poesía,
pero qué es la poesía.
Más de una insegura respuesta
se ha dado a esta pregunta.
Y yo no sé, y sigo sin saber, y a esto me aferro
como a un oportuno pasamanos.
Quins d'aquests personatges lligen poesia? -il. Marion Arbona-