25.4.14

25 d'abril, aniversari de la batalla d'Almansa: 14 poemes per a petits i grans sobre el 1714


Estem a 25 d'abril, aniversari de la Batalla d'Almansa -1707-, en la que els valencians vàrem perdre els furs i privilegis. Aquella Guerra de Successió i l'aplicació del decret de la Nova Planta va portar com a conseqüència un canvi total de l'organització política-administrativa d'Espanya.

Són temps passats que cal conèixer i cal donar a conèixer als xiquets i xiquetes, perquè sense passat desapareixen els arrels i és important saber que estem ací, d'esta manera determinada, perquè la història ens ha portat per uns camins determinats. La ignorància del passat comporta una incomprensió del nostre present.

Ara tenim la excel·lent oportunitat de remuntar-se a aquell període històric amb poesia. Núria Alberti acaba d'editar 14 poemes per a petits i grans sobre el 1714, amb unes xul·lísimes il·lustracions de Laura Príncipe Serrano. 14 poemes que van desgranant aquells succeïts i en cadascun d'ells una breu explicació històrica. Una forma molt original i poètica d'apropar-nos a la nostra història. Un llibre molt recomanable.


El poema número 5 ens narra, justament, la batalla d'Almansa, fet clau per a la històrica dels valencians.

Fou la batalla d’Almansa
la que inclinà la balança.
Començaren el combat
l’exèrcit dels aliats:
atacant tots junts pel centre,
van guanyar el primer assalt.
Aquell exèrcit borbó
no es rendí, s’hi tornà,
llançà la cavalleria,
maniobrà i els va envoltar,
causant nombrosos estralls.
Els aliats que quedaren
van fugir fins a Alacant
on, atacats per sorpresa,
van haver de claudicar.
Va ser després de cinc segles
que va deixar de ser lliure
el País Valencià.