16.11.06

Poemes i cançons de nadal: activitat poesia infantil a l'aula

Les festes de nadal són un bon motiu per a jugar amb la poesia. Les nadaletes formen part del nostre folklore i tradicions. Ara que les aules s'omplin de nens i nenes de diferents cultures, religions, països d'origen... podem aprofitar per a realitzar una activitat senzilla i divertida.
Les Cançons de la Classe:
Començarem per arreplegar cançons. La forma més fàcil és que cada xiquet i xiqueta s'emporte a casa, per torn, una cinta de casset i una llibreta. Els seus pares li gravaran una cançoneta -si és de Nadal encara millor- en el seu idioma original; després, els pares escriuràn en la llibreta la lletra de la cançó -més interessant encara si ens l'escriuen en el seu idioma original i la traducció-. Al tornar a classe, cada dia, escoltarem la nova gravació i tots junts cantarem la cançó. Cada alumne realitzarà un dibuix amb el motiu central de la cançó.
Escriurem totes les lletres en un document de "word" i realitzarem tantes copies com alumnes hi tenim. Escanetjarem les il·lustracions per a poder incloure-les amb la lletra de la cançó corresponent. Al finalitzar l'activitat enquadernarem totes les lletres de les cançons amb les il·lustracions que ells han realitzat. Abans de les festes de nadal el mestre/a regalarà a cada alumne/a una capseta ben embolicada amb paper de regal i un gran llaç -a més decoratiu, més emocionant-. A l'interior de la capsa hi ficarem una copia de totes les gravacions del pares i un exemplar enquadernat de les lletres de les cançons, amb el seu títol i el país d'origen.
Quin regal millor per a gaudir les properes festes de Nadal? Podem jugar i escoltar, aprendre i compartir... la música i la paraula en serviràn de fil per continuar juant amb la poesia infantil.

El grillo silencioso, d'Eric Carle


Per a gaudir de la poesia infantil i difondre-la cal incloure, també, llibres que malgrat no tenir poemes sí són poètics. Aquest és el cas d’este àlbum il·lustrat. El grillo silencioso és una obra de Eric Carle, editada per Kókinos.
És un autèntic plaer repassar les pàgines i recrar-se en les il·lustracions, sempre ben lligades a la lectura poètica del text.
Un xicotet grill, acabat de sortir de l’ou, es troba amb un altre grill que li dona la benvinguda, però el grillet no li contesta. Al llarg de tot el dia anirà trobant-se diferents animals i cadascun el saludaran a la seua manera. Però el grill sempre estarà silencios. Fins que, caiguda la nit, es trobarà am una grilleta i aleshores el seu cor batejarà i trencarà el silenci.
Justament és el silenci del xicotet grill el que li dona més poesia al llibre: “Y el pequeño grillo movió sus alas, pero no salió nada, ni siquiera un ruidito”.
Un sorprendent i poètic àlbum que us recomanem per a gaudir amb els menuts i del que els primer lectors prompte quedaran captivats. Cal mencionar que al final del llibre podem escoltar el só del grill segant el silenci.
Cal mencionar que al final del llibre podem escoltar el só del grill segant el silenci. Eric Carle té una tècnica molt personal d’il·lustrar, formant “collages” impressionistes. S’autodefineix com l’artista que es preocupa per les tres “e”: educació, emoció i entreteniment”.

14.11.06

On està la poesia a l'aula?

La Junta d’Andalusia ha portat a terme, al llarg del mes d’octubre, uns exàmens a tots els alumnes de 5è de Primària i 2n. de Secundària. Els professors assenyalen que dels 35 objectius reflectits en els programes oficials, sols s’avaluen 10...”La literatura ha desaparegut... no existeix el teatre, la novel·la, la poesia...”

Aleshores, què passa amb la lectura i el seu foment? En quin lloc fiquem a la poesia?

Jo hem pregunte, seguint la cancó: “¿Qué cantan los poetas andaluces de ahora?” (mutis pel fòrum).

10.11.06

Encantaris i Fórmules per a llegir


La creativitat dels mestres és desbordant. Voleu una prova? Llegiu les fórmules i encanteris que un grup de mestres han creat al voltant de la "lectura". Aquestes fórmules, que tant els agraden als menuts per què es suposa que són la clau al món de la fantasia, són aprofitables com a joc poètic.Tal vegada us aprofiten per a iniciar les sessions poètiques a l'aula.


Fòrmules per a llegir
(s'han de recitar amb veu baixa, màgica i misteriosa, aompanyades d'obertura d'ulls i gesticulació)
Tris, tras
amb els amics els llibres
molt aprendràs.
*
Tipi, tipi, tap.
Tipi, tipi, tip,
si vols gaudir
has de llegir.
*
Clin, clin, clin,
abans de dormir
hauràs de llegir.
*

Versos y trazos, una editorial que fomenta la poesia infantil


Acabats de traure "del forn" estan els dos llibres 4 Poemas de Antonio Machado y una tarde de lluvia, d'Antonio Machado , i 4 Poemas de Miguel Hernández y una canción de cuna, de Miguel Hernández, ambdós llibres il·lustrats per José Aguilar García. Els llibres pertanyen a l'editorial valenciana Versos y Trazos, dins de la seua col·lecció "Poetas para todos"
Després d'haver-los llegit i haver-me recreat amb les il·lustracions us els recomane. Trobe molt encertada l'edició d'aquests llibres, la manera en que apropen els versos dels grans poetes als més menuts. M'agradaria que altres editorials, més grans, prengueren nota del que està fent-se en editorials menudes.
Les dos obres inclouen una breu biografia il·lustrada pensada per a que els xiquets i xiquetes coneguen a l'autor.
L'editorial recomana els llibres per a una banda d'edat entre 6 i 10 anys, però pense que també són interessants per a xiquets més menuts.

Jornades d'Animació Lectora a Orihola


El dijous d'aquesta setmana vaig estar a Orihola en unes Jornades sobre Animació Lectora per a Profes d'Educació Infantil. Les jornades estaven organitzades per la Universitat Miguel Hernández d'Elx i el CEFIRE d'Orihola. En una sessión intensiva varem parlar i jugar amb la poesia.
Va ser tot un goig compartir poemes i jocs amb una colla de més de 100 mestres, molt dinamitzadors i força implicats amb l'animació lectora. Acompanyada en tot moment per Paqui Salinas, nova amiga i professional molt implicada amb el foment de la lectura, varem poder compartir experiències i ficar-se "a la güai" del Seminario de Animación Lectora que hi ha al CEFIRE d'Orihola. Estàn portant endavant una lloable llavor dins del camp del foment de la lectura des de l'escola; una llavor de la que ja estan recollint fruits.
Vaig aprofitar per a visitar la casa de Miguel Hernández: quina sensació més extraordinària! Us recomanem la visita i la lectura de la seua obra.

Colúmpio de versos, de Ana María Romero Yebra


L'editorial Brosquil, dins de la col·leció "Tus versos", acaba d'editar el llibre Colúmpio de versos, d' Ana Mª Romero Yebra, prolífica i molt bona escriptora.
Dins de la mateixa col·lecció estàn:
Carmen Gil. Monstruos, brujas y fantasmas.
Antonio Gómez Yebra. La lámpara de Aladino
Antonio García Teijeiro. Todo es soñar.

5.11.06

Blog de la Fundación Gloria Fuertes


Qui no recorda a Gloria Fuertes i els seus poemes?. Varies generacions de gent ha anat creixent amb la seua poesia i escoltant els seus recitals poètics. Gloria Fuertes és una de les escriptores infantils -també d'adults- que més han fet per animar a llegir poesia i gaudir d'ella.
Cal donar-li una ullada al blog que la ´"Fundación Gloria Fuertes" hi té. Hi podem trobar un grapat de poemes d'aquesta autora, un autobiografia, un fòrum, les seues obres i biografia, les publicacions...un grapat de recursos que són molt interessants.
Us recomanem continuar llegint la seua obra i visitar el blog: http://www.gloriafuertes.org/Blog/blog.html

2.11.06

Per què els gats miren la lluna? Llibre i activitats


És una pregunta que més d'un i una s'haurà fet. A dalt de la teulada, amb els bigotís ben ficats i la lluna reflectada als ulls. Per què? Doncs Montse Torrents ens ho conta en un magnífic llibre de poesia infantil titolat Per què els gats miren la lluna?. Les il·lustracions de Matilde Portalés ajuden als més menuts a jugar visualment amb els poemes. El llibre l'ha publicat l'editorial valenciana Tàndem (ISBN: 84-8131-577-X). El llibre està també editat en castellà.

Un grapat de poemes divertits, curts i fàcil de memoritzar. A la Biblioteca de Cocentaina ferem una activitat d'animació lectora poètica amb els seus poemes. Us proposem una d'aquestes activitats per si la voleu realitzar a l'escola: "Pastís de poemes", basat en el poema Vola, d'aquest llibre:
Vola, bola, voladora
ben amunt
cada matí.
Vola,bola, voladora
puja al cel
i torna amb mi.

Els xiquets i xiquetes estàn formant un rotgle i la mestra es fica enmig. La mestra explica, després d'haver llegit diversos poemes del llibre, que hi té la panxa massa plena de poesies, així que ara va a repartir-ne un poquet a cadascú. Amb un gavinet màgic invisible divideix el poema i va agafant una paraula i la reparteix a cada alumne -les paraules es reparteixen en el mateix ordre que hi apareixen al poema-. Quan l'alumne té la seua paraula la mastega i la diu en veu alta. Una vegada repartides totes les paraules que formen el poema -si hi ha més alumnes que paraules es torna a escomençar el poema de nou fins on apleguen els alumnes- la mestra assenyala, un per un, a cada xiquet/a que diu en veu alta la seua paraula.

Es repeteix l'acció dient les paraules en veu baixa, en veu alta, de pressa, lentament, cantant, rient, amb mímica...i, finalment, s'escomeça el poema per l'últim alumne, amb veu poètica, i confeccionant el poema del revés.

Ara ja tots tenen la panxa plena de versos i, a més a més, tots han aprés el poema. És molt divertit. Aquesta activitat també la podem aplicar a altres poemes i suposa un joc de memorització molt fàcil per a menuts a partir de 3 anys.
Ja ens contareu la vostra experiència.

Vicent Camps i el seu poema "La biblioteca"


Vicent Camps, poeta, recitador, animador de lectures i nou amic ens ha enviat un poema, inèdit, titolat La biblioteca, que volem compartir amb tots vosaltres.
Li agraïm des d'ací el poema. Vicent té un blog de poesia que us interessarà consultar. La seua adreça és: http://vicentcampspoesia.blogspot.com . Hem tingut el plaer d'escoltar-lo en diversos recitals poètics a Cocentaina i ara, a més de crear versos i poemes, està difonent la poesia, entre xiquets i joves, realitzant activitats en col·les i instituts. Li donem la benvinguda al nostre blog i estarem en contacte.
LA BIBLIOTECA
Vicent Camps

Llibres de monstres
i aventures
de ciència
i esport
llibres de lladres
i herois
llibres de rialla
i de por
llibres que cal llegir
sense doblegar
i tocar sense tacar
llibres
amb els que podeu viatjar
a països llunyans
llibres
que us poden
fer lliures
i a la biblioteca
us estan
esperant.