Pàgines

15.11.10

Llegim i escrivim poesia infantil: blog de poetes infantils, "Pitufilandia", des de Cocentaina


Per tal d'anar creant poesies, els xiquets i xiquetes necessiten conèixer-ne'n moltes. Llegir i trobar molts poemes amb registres i estructures poètiques diferents, temàtica variada, etc... facilita que a l'hora de plasmar en vers les seues idees i sentiments, sobre la pàgina en blanc o la pantalla de l'ordinador, tinguen ja assumit l'esquema poètic en que ho volen fer. Caldria que a classe es llegira molta poesia per anar assumint i fent propis aquests models, jugant i quasi sense adonar-se'n.

Us fiquem un exemple concret: a Pitufilandia, blog de poesia dels alumnes de 3r. d'Educació Primària del C.P. Sant Joan Bosco de Cocentaina podem veure com, basant-se en uns poemes, els xiquets i xiquetes han anat creant-ne altres (molt bonics, per cert; així que aprofito per a felicitar-los públicament i animar-los a seguir en aquesta senda poética al llarg de tot el curs). Aquesta és una excel·lent manera de fomentar la poesia, com hem estat xerrant el cap de setmana passat a les Jornades.

Del poema de Miguel Hernández, El corazón es agua, han creat un poema, El gato.

El corazón es agua
que se acaricia y canta.

El corazón es puerta
que se abre y se cierra.

El corazón es agua
que se remueve, arrolla,
se arremolina, mata.

Sobre aquesta mateixa estructura poètica els xiquets i xiquetes han creat aquest poema d'un gat:

El gato
(Los pitufos poetas)

El gato es mirada
que observa y calla.

El gato es noche
que hechiza y esconde.

El gato es sombra
que acecha, vigila,
contempla, escapa.

Al seu blog podem llegir altres poemes creats també de la mateixa manera. És genial! Poc a poc la poesia va enlairant-se, transformant-se... vivint. 

La il·lustració és de Maria Fernanda Mantilla

4 comentaris:

  1. Molt bonic aquest treball fet pels nenes i nenes, poetesses i poetes del futur...
    Et vaig enviar per correu electrònic el que em vares demanar sobre vídeos, espero que et sigui útil. Per cert, no sé que em passa amb el teu blog que darrerament em costa molt d'entrar-hi.
    Besadetes,
    M. Roser

    ResponElimina
  2. Hola, Sàlvia, ¡cuanto tiempo sin pasarme a saludarte!
    Muchas felicidades por tus jornadas. Digo "tus" porque son más tuyas que de nadie, aunque figuren otras instituciones. Me hubiera gustado ir, pero esa semana estaba de viaje. Ojalá pueda la siguiente, porque sé que habrá una siguiente: te lo mereces y se lo merece la poesía infantil.
    Por cierto, el blog de pitufos poetas que recomiendas aquí me ha dado algunas ideas para ponerlas en práctica en un taller de poesía que he empezado en la nueva biblioteca (que en realidad es bastante vieja) donde he conseguido "ubicarme" después de que cerraran el centro anterior del que me encargaba. En fin, cosas de la casa (consistorial).
    Ah, se me olvidaba: también he empezado un blog de literatura infantil (mucha gente me lo pedía) que funciona también a modo de web informativa sobre el autor. Te dejo aquí la llave para entrar a mi recién levantada casa de las letras: www.enriquecordero.wordpress.com

    Un fuerte abrazo

    ResponElimina
  3. Poc a poc, M. Roser, anem ficant llavors poètiques en els xiquets del meu poble.
    Rebudes les instruccions. "Estoy en ello". Gràcies.
    Besadetes

    ResponElimina
  4. Enrique, que estabas casi desaparecido! En qué biblio estas ahora? Necesito que me escribas y me cuentes muchas, muchas cosas (entre ellas en que proyecto estas ahora embarcado en el mar de la poesía y que me expliques eso de los talleres poéticos para niños).
    Te he dejado un comentario en tu blog. Que sepas que se te echó de menos en las Jornadas. A las próximas, dentro de dos años, te aviso con mucha antelación.

    Besadetes

    ResponElimina