Hui us proposem la lectura de dos llibres que giren al voltant d'un mateix tema: cóm llegir un poema. En aquests darrers anys està perdent-se l'hàbit de llegir en veu alta i, justament, sembla que la poesia acaba d'agafar tot el seu sentit quan llegim en veu alta.
Però resulta evident que un poema no es llig com un conte. Les pauses, el ritme, la cadència... tot un en la lectura. la lectura poètica en veu alta requereix, de vegades, un assaig previ a cada poema. Açò és per les accentuacions, els silencis, els temps i fins i tot els matisos. Una lectura mal feta pot desbaratar tot el poema. La poesia i la seua sonoritat està molt lligada a la música. Aprendre a llegir poesia és interessant, a més que ens pot servir per a tot tipus de lectures en veu alta.
Per si de cas anem un poc despistats us recomanem:
- Terry Eagleton. Cómo leer un poema. Editorial Akal
- Rosa Navarro Duran. Cómo leer un poema. Editorial Ariel
Ambdós llibres estan pensats per allunyar el caràcter intimidatori que, molt sovint, envolta la poesia -sobretot en les ments dels joves-, convertint-la en propietat personal del lector general.
Aprofitem també per a recomanar-vos la lectura del post de Felipe Zayas, Enseñar a leer poesia, que segur us ajudarà a fomentar la lectura poètica entre els xiquets i joves. Perquè no és el mateix aprendre poesia que sentir la poesia, viure-la. La poesia s'ensenya?, compartim de nou les opinions de Felipe Zayas.
Idees, comentaris, lectures, reflexions... moltes propostes per a començar esta llarga i freda setmana.
La il·lustració és d'Alan Rubin.
Idees, comentaris, lectures, reflexions... moltes propostes per a començar esta llarga i freda setmana.
La il·lustració és d'Alan Rubin.
Gracias por la referencia a mi post. En relación con el mismo asunto, sugiero la lectura del post "¿La poesía se enseña?", que publiqué en el blog Tres Tizas : http://trestizas.wordpress.com/2009/06/18/felipe-zayas-competencia-y-solvencia-educativa
ResponEliminaGracias, Felipe. Aprovecho para implementar también el otro artículo dentro del post.
ResponEliminaBesadetes
Las reflexiones de Felipe Zayas en torno a la lectura de poesía en el aula fueron el impulso para el programa de lecturas poéticas en Ed.Secundaria de mi centro. Nuestro programa está basado en intentar que el alumno sienta la poesía, la viva.Por otro lado, en este blog hemos encontrado siempre el material que necesitábamos. Su sistema de etiquetas nos permite encontrar fácilmente los textos que necesitamos. Así pues, muchas gracias a los dos por vuestro trabajo.
ResponElimina