Pàgines

19.12.08

50 Poemes de Nadal per dir dalt la cadira, llibre de Jaume Subirana

Jaume Subirana acaba de publicar 50 Poemes de Nadal per dir dalt la cadira, a l'editorial Ara Llibres, encetant així una nova col·lecció popular de llibre d'antologia de poesies al voltant d'una temàtica determinada. S'enceta amb aquest llibre, aprofitant la temàtica nadalenca que ara ens envolta. Els felicitem per aquest projecte.

Aquesta costum de dir els xiquets un vers a la sobretaula el dia de Nadal -tant del dinar del 25 de desembre com del 26-, pujant damunt de la taula o de la cadira davant tota la família és molt popular encara a Catalunya (pel País Valencià no hi ha aquesta tradició, malgrat això reconec que jo alguna vegada també he pujat damunt de la cadira). Es tracta de versos nadalencs que han après a l'escola o a casa i que reciten de memòria tot esperant un premi en metàl·lic de l'audiència.
Al llibre trobem una molt bona selecció de poemes i cançons molt tradicionals en els nadal catalans, tots ells ideals per aprendre i recitar: nadales tradicionals i poemes breus fins a Jacint Verdaguer, Salvat - Papasseit, Guerau de Liost... Al pròleg, Salvador Cardús ens parla de la importància del domini de la paraula dita, i particularment de dir el vers de Nadal, es deu al fet que posa a prova un enorme conjunt d’habilitats extraordinàries indispensables per a la futura sociabilitat dels individus i les comunitats...
Va perdent-se la costum de llegir en veu alta i, encara més, la de recitar poemes. Per què? La recitació d'un poema comporta un exercici de dicció, de comunicació amb una audiència a qui els desvetllem la màgia del poema, que és una llàstima que es perdem. Podem aprofitar el llibre de Jaume Subirana per a començar en Nadal a recitar, o en any nou, o... sempre podem trobar un bon moment per a fer-ho.

2 comentaris:

  1. Una autèntica troballa.
    Molt útil a l'escola....
    ... i a casa!
    Rosa Soler

    ResponElimina
  2. He leido en "el periodico" del día 27 de diciembre del 2008, unos versos dedicados al Nadal. Me he alegrado por que se trata de aves menudas, como son las que habitualmente conocemos como pájaros, aunque no falten las grandes. Pero sospecho que no se a cual de ellas se refiere con el lluer, ni que palabra es la corracta para expresar nadala. Atentamente le da las gracias y le saluda Juan de Zalamillas, Madrid.

    ResponElimina