Pàgines

29.12.06

Feliç any nou a tothom


Cal que trieu la cara que més us agrade per a començar l'any, imitant a Calvin.
FELIÇ 2007

Directori Mundial de la Poesia


Dins del portal de la UNESCO hi ha una secció dedicada monogràficament a la poesia. És un directori vinculat al Dia Mundial de la Poesia. En aquest lloc podem trobar llistats de festivals, premis, revistes i institucions del món poètic, tant infantil com d'adults. Són interessants els enllaços amb els llocs web que presenten les activitats dels Estats Membres, Membres Associats i Estats No-Membres de la UNESCO. A més, podem enviar les activitats que van a fer-se i així actualitzar la seua agenda.

Molta informació poètica, d'arreu del món, que sempre és interessant tenir a la mà, i més ara que al nostre país estem compartint cultures molt diferents i enriquidores. Està en castellà.


La poesia no és un rotllo



Navegant per internet ens hem trobat amb una webquest força interessant i que us volem recomenar. El títol ja és prou suggerent La poesia no és un rotllo!. Segons se'ns explica en la pròpia introcucció del webquest pretén d’acostar-vos a la poesia amb la finalitat que us hi afeccioneu. I és que ja ho deia el poeta Joan Brossa, "la poesia és com l'electricitat, que és a tot arreu. El que s'ha de saber és copsar-la. A tot arreu hi ha poesia" I, a banda de descobrir-ne el significat, també ens acostarem a la figura de Vicent Andrés Estellés, el que fou una de les més grans veus poètiques valencianes de la literatura catalana del segle XX.


Desconeixem l'autoria del webquest -ens sap greu-, però ens ha agradat molt. Va adreçada als alumnes d'ESO i de Batxillerat. Senzilla i amb activitats pràctiques i fàcils de portar a l'aula.
Ens agradaria que més professors compartiren en la web les activitats que realitzen sobre la poesia infantil i juvenil, doncs animaria a altres profes a portar endavant aquestes activitats.

Carlos Lapeña Morón guanya el IV Premi "Luna de aire"


S'acaba d'otorgar el IV Premi de Poesia Infantil "Luna de Aire", convocat per la Universitat de Castella-La Manxa, a través del CEPLI. El premi, que comporta una dotació de 1.500 euros, ha estat donat a Carlos Lapeña Morón per la seua obra Rima rimando. S'han presentat 68 llibres de poemes, dels que 9 han quedat finalistes. L'obra serà publicada, com altres anys, pel CEPLI.

Aquest és un dels pocs premis de poesia infantil que hi ha en Espanya, amb poca dotació econòmica, però que cada vegada va adquirint més importància dins de l'àmbit de la literatura infantil i, més encara, de la poesia infantil, sobretot per la gran qualitat de les obres premiades (sabem que per al proper any es dobla la quantitat que s'otorga).

De l'autor guardonat, Carlos Lapeña Morón, sabem que és conquense, nascut a l'any 1962. Estudia Filologia Hispànica i ara comparteix la seua tasca d'escriptor amb la de bibliotecari municipal a Parla i la de professor en un Taller d'Escriptura Creativa. Aquest no és el primer guardo que reb, doncs a 1998 va guanyar el premi Aladelta i recientement el 2n. premi al Concurs de Narrativa Infantil Vil·la d'Ibi, per l'obra Cuentos en familia.

Podem llegir alguns dels seus escrits al seu blog Ediciones Sompatas. Participa també escrivint al periòtic digital de Parla Noticiasdetuciudad, on podem assabentar-se d'alguns dels seus pensaments a l'entrevista que li fa el propi periòdic.

Ha publicat: Eugenio, el de la botella (1998), El maestro (2000), En la habitación, por la noche (2003), La tristeza de María (2004), Con cierto asombro (2004), Vida sompata (2004) i Cuentos en familia (2006).

Des d'ací li donem l'enhorabona i l'animem a continuar escrivint, per a menuts i adults. Esperem poder llegir prompte l'obra guardonada.
En la foto podem veure a Carlos Lapeña al seu lloc de treball a la biblioteca municipal "Gloria Fuertes" de Parla, copiada de l'entrevista que li fan en Noticiasdetuciudad.

23.12.06

Bon Nadal a tothom i bona lectura


Des de la Biblioteca de Cocentaina us desitgem a tothom, grans i menuts, un BON NADAL, ple de felicitat, pau, salut i bones lectures


NADAL

(Salvat Papasseit)


Sento el fred de la nit
i la simbomba fosca.
Així el grup d'homes joves que ara passa cantant.
Sento el carro dels apis
que l'empedrat recolza
i els altres qui l'avencen, tots d'adreça al mercat.
Els de casa, a la cuina,
prop del braser que crema,
amb el gas tot encès han enllestit el gall.
Ara esguardo la lluna, que m'apar lluna plena;
i ells recullen les plomes,
i ja enyoren demà.
Demà posats a taula oblidarem els pobres
-i tan pobres com som-.
Jesús ja serà nat.
Ens mirarà un moment a l'hora de les postres
i després de mirar-nos arrencarà a plorar.

21.12.06

Embarbussaments i jocs de paraules

Ara que venen les vacances de Nadal podem aprofitar per a jugar. La llengua també té els seus jocs i us suggerim, aquesta vegada, jugar amb els embarbussaments.

A la webs i podem trobar material variat i interessant, com els exemples que a continuació veurem:

*En Grup, on hi trobem, ordenats alfabèticament, molts embarbussaments


*Catalan Tongue Twisters, de Michael Reck. Completen el llistat anterior

*Àngel Daban, animainador com ell s'anomena, arreplega un bon recull d'embarbussaments, ordenats alfabèticament.

L'editorial Denes ha publicat aquest any el llibre Travallengües. La dificultat com a repte. El llibre, de Cristòfor Martí Adell, recull embarbussaments o travallengües per a totes les edats, amb diferents dificultats de pronunciació. Podem arpofitar-lo com a recurs didàctic, com a jocs de poesia i, simplement, per a jugar. Els embarbussaments s'acompanyen d'il·lustracions, el que fa el llibre més atraïent per als menuts.

19.12.06

Anna la sargantana: llibre de poesia infantil


L'editorial Tàndem acaba de publicar un llibre de poesia infantil titolat Anna la sargantana (Rita la lagartija, en castellà), amb il·lustracions i text d'Irene Blasco.

Anna és una sargantana despistada que es pensa ser una camaleó, com el seu oncle Ramon i això la fica en un grapat d'embolic amb diferents animals, fins que es descobreix ella mateix.

Un llibre molt bonic i interessant per a gaudir aquestes festes nadalenques de la poesia. Amb lletra majúscula, el llibre va adreçat a prelectors i primers lectors. Les il·lustracions són suggestives i enriquidores i el format apaïsat li dona un toc força original.
Per "obrir boca" copiem uns quants versos de diferents parts del llibre:
Anna és una sargantana
a qui l'encisa el sol
passa el dia amunt la panxa
i es diverteix de debó
***
Si vol fer una becada,
es tomba sobre la zebra,
amb la pell tota ratllada,
que la mira de reüll
i la veu tota estirada.

Us el recomanem per a regalar i regalar-se'n

13.12.06

Llibres infantils i juvenils per a regalar al Nadal

Com altres anys, la Biblioteca de Cocentaina realitza una exposició de llibres infantils i juvenils per a orientar a pares, mestres i xiquets a triar els llibres per regalar o regalar-se's. Tots coneixem i estem ficats en aquesta voràgine consumista nadalenca. Però, per altra banda, és una minoria la gent que hi pensa en el llibre com a regal, sobretot els pares als menuts. Quina llàstima! Penso que part de culpa la tenen les pròpies editorials que no hi fiquen publicitat a la televisió. I clar, tot allò que no apareix a la caixa “tonta” és com si no existira. Per tal de "paliar" aquest dèficit publicitari, a més d’orientar als pares i mestres del que s’ha publicat al llarg de 2006, la Biblioteca va decidir realitzar abans del dies festius, una exposició i donar una mostra del que se està editant, incloent a les editorials menudes i donant una preferència als llibres escrits en la nostra llengua.
Els llibres pertanyen a editorials que ens els han deixat en dipòsit i diferents llibreries infantils.
En la selecció de llibres s’ha donat preferència als següents criteris: qualitat literària, contingut, qualitat estètica, diversificació temàtica, qualitat informativa, etc. La selecció ha estat realitzada per la biblioteca de Cocentaina de tot allò que ha anat editant-se al llarg de l’any i no sols de les novetats que hi apareixen per a Nadal.
L’exposició es pot visitar des del dia 11 fins al dia 22 de desembre a la Biblioteca de Cocentaina. Tots els xiquets de Cocentaina passen a visitar-la i aprofiten per a triar-se els llibres que més els agraden (ho tenen difícil perquè hi ha de molt bonics, interessants i lúdics). El més interessant és la visita posterior que fan amb els seus pares, doncs són ells els que a la fi fan la tria. Cal dir que l’exposició serveix, a més a més, per a orientar als pares i per a donar-los criteris de selecció a l’hora de regalar llibres als fills. Després, cada pare acudeix a la llibreria on sol comprar els llibres amb la nota -hem editat una carta als Reis Mags per a escriure els llibres que més els agraden- d’allò que els fills han triat i ells han pogut ja llegir en la Biblioteca. Cada anys són més els pares que hi regalen llibres i van formant la biblioteca personal dels seus fills. Els serveis d'una biblioteca no exlouen la creació de la biblioteca familiar.
Per altra banda, es realitzen grups de treball amb els mestres, per tal també d’orientar-los a l’hora de comprar els llibres per a la biblioteca escolar i d’aula, rebutjant els criteris econòmics -"hem volem molts i barats, així omplim l'aula en poc diners"- i pensant en altres criteris més seriosos que són els que veritablement fan lectors, com ells mateix han pogut comprovar. Ens visiten mestres de tota la comarca del Comtat i el Alcoià, a més de mestres de llocs ben llunyans, doncs és una oportunitat de poder veure, llegir, triar, elaborar bibliografia per a classe o per a recomanar als pares pausadament i en un mateix lloc.
Hi ha llibres per a xiquets i joves des de 2 fins a 18 anys, classificats per grups d’edat. Per supost, hi ha llibres de poesia infantil i juvenil -que poc a poc anirem penjant en aquest blog-.
Si voleu veure la Guia de Lectura que hem editat tan sols cal que punxeu ací i podreu descarregar-se-la.
Aprofitem per a recordarvos que tenint el carnet de la Biblioteca de Cocentaina, o de qualsevol de les biblioteques de la Xarxa de Lectura Púplica Valenciana, i presentant-lo en determinades llibreries us faran un descompte a l'hora de comprar. Podeu consultar el llistat de llibreries punxant ací.
Si viviu o treballeu pels voltants de Cocentaina ens agradaria molt que ens visitareu.

Blog de poemes de nadal: poesiaulanadal

webs poesia infantil
Us recomanem la visita al blog de Isabel Barriel, Poesiaulanadal, on podeu trobar molts i bons poemes infantils sobre aquestes festivitats nadalenques -aprofitem les festes per jugar amb la poesia-. A més, fuig d'aquesta "empalagosamenta" que de vegades hi apareix als poemes de nadal. L'agreça del blog és: http:poesiaualanadal.blogspot.com
Hem copiat un dels poemes, titolat La dança de Nadal, com botó de mostra del que hi podeu trobar.

Ha nevat a les muntanyes
i el mar sembla un mirall;
ballen totes les estrelles
i la lluna pren un bany.
*
Ha nevat a les muntanyes
i el mar sembla un mirall;
ballen totes les estrelles
fan la dansa de Nadal.
Podeu consultar altres entrades d'aquest blog per trobar més poemes i activitats per introduïr a l'aula la poesia infantil. Teniu un accés directe dins d'aquest blog a l'apartat de webs i portals recomanats.

La il·lustració de dalt pertany a Christopher Corr.

Cançons de Nadal, poemes de Nadal i més recursos nadalencs

A internet hi ha un grapat de recursos en català per a treballar a l'aula les nadaletes, poemes de Nadal, felicitacions, ...







Cançons de Nadal:
http://www.xtec.es/recursos/musica/crestoma/crest6.htm (en format midi)
http://www.teranyina.net/nadal.ct/lletra/cant.html (lletra de cançons)
http://www.xtec.net/trobada/nadal99/index_na.htm (lletra i música)
Fum, fum, fum
A Betlem me’n vull anar
Adeste fideles

Poemes de Nadal:
http://www.andormed.com/fener_poemes_menu.htm (Andorra)
http://www.edu365.com/infantil/poesia/menu_nad.htm (Poesi@)
http://festesnostrades.lateneu.org/poemes/
http://aulapoesianadal.blogspot.com/
http://xtec.cat/~nfranque/hivern/portalhivern1.htm
http://bisbeantoni.galeon.com/aficiones844000.html

Felicitacions de Nadal en 400 idiomes:
http://www.flw.com/merry.htm

Postals de felicitació:
http://www.drac.com/drac/postal/

D’on venen les tradicions?
http://www.jardinsjoan.com/articles/TRADICIONS%20NADALENQUES.htm

Pessebre virtual, amb nadaletes:
http://antaviana.com/pessebre/explorer.htm

Gigs animats, per adornar l’ordinador o fer targetes:
http://yves.marsal.free.fr/mygnoel8.htm
http://gloubiweb.free.fr/gifs44.htm

Plantes de Nadal:
http://www.botanical-online.com/plantasdenavidadcatala.htm

Model de carta als Reis Mags (edu365):
http://www.edu365.com/nadal/reis/

Disfressa un ninot de neu:
http://www.xtec.es/trobada/nadal06/index.htm

Joc del Pare Noel
http://www.antaviana.com/reis/

11.12.06

Dites populars i poesia infantil


Ja sabeu que les dites populars formen part del nostre ric folklore i de la poesia infantil i juvenil. Podem aprofitar les dites per a fer una recerca a l'aula de les que hi són més populars entre la gent major del nostre poble, doncs és una bona manera de investigar poèticament, recuperar formes literàries de la nostra llengua i jugar amb la poesia.
Per si no hi teniu al pensament, ací us presentem un breu recull del mes de desembre -podeu comprovar que quasi totes fan referència al temps i les festivitats- i de Nadal.
Dites de desembre
  • Pel desembre, gelades i sopes escaldades
  • Boires pel desembre, ni pluges ni neus són de tembre
  • Desembre, el mes més vell de l'any
  • Desembre finat, any acabat
  • Desembre, moltes coses es fan, però ja som a fi d'any
  • Desembre tremolant, bon gener i millor any
  • Ditxós és el mes de desembre, que entra amb llardons i surt amb torrons
  • El desembre és un vell que fa arrugar la pell
  • El mes de desembre, el mes de les festes
  • Més curt que el dia de Sant Tomàs
  • Per la Concepció fa un fred de debò
  • Per Sant Silvestre, un any se'n va i un altre en resta
  • Per Santa Llúcia un pas de puça; per Nadal un pas de pardal; i per Reis burro és qui no ho coneix

Dites de Nadal

  • Ara ve Nadal, el temps es refresca, matarem el gall i torrarem la cresta
  • A Nadal al foc, i a Pasqua al joc
  • Cada cosa a són temps, naps i cols a l'advent
  • Cada dia no és Nadal
  • Carnestoltes quinze voltes i Nadal fos cada mes, que cada dia fos Pasqua i Quaresma mai vingués
  • El fred de Nadal tot l'any va mal
  • Els formatges de Nadal són els millors de l'any
  • Entre Nadal i Reis creix el dia un peu de rei
  • Fins per Nadal el dia ni creix ni neix
  • Nadal en diumenge, totes les festes es menja
  • Neus per Nadal, salut per tot l'any
  • Per Nadal, capons, neules i torrons
  • Qui per Nadal res no estrena, res no val

9.12.06

Gretel, una web de literatura infantil i juvenil

La Universitat Autònoma de Barcelona ha elaborat una web de literatura infantil i juvenil titolada Gretel. Segons ens diuen ells mateix: GRETEL és un portal que agrupa les activitats de docencia i recerca relacionats amb la literatura infantil i juvenil que es generen a la Universitat Autònoma de Barcelona, vinculades majoritàriament al Departament de Didáctica de la Llengua, la Literatura i les CC.SS. Aqui trobaras reunida informació sobre cursos i xarxes i grups de investigació.
Dins d'aquesta web hi ha un apartat especial sobre endevinalles, Web de les endevinalles, que inclou: el concepte d'endevinalla, mapa d'endevinalles, endevinalles i poesia, referències bibliogràfiques i propostes per a l'escola. Molt interessants cadascun d'aquests apartats i, segurament, una clau bàsica per a divulgar l'ús de les endevinalles i el joc poètic a l'aula.
L'enllaç a aquest apartat de Gretel està també ficat al marge d'aquest blog de poesia infantil, a l'apartat de webs i portals.

16.11.06

Poemes i cançons de nadal: activitat poesia infantil a l'aula

Les festes de nadal són un bon motiu per a jugar amb la poesia. Les nadaletes formen part del nostre folklore i tradicions. Ara que les aules s'omplin de nens i nenes de diferents cultures, religions, països d'origen... podem aprofitar per a realitzar una activitat senzilla i divertida.
Les Cançons de la Classe:
Començarem per arreplegar cançons. La forma més fàcil és que cada xiquet i xiqueta s'emporte a casa, per torn, una cinta de casset i una llibreta. Els seus pares li gravaran una cançoneta -si és de Nadal encara millor- en el seu idioma original; després, els pares escriuràn en la llibreta la lletra de la cançó -més interessant encara si ens l'escriuen en el seu idioma original i la traducció-. Al tornar a classe, cada dia, escoltarem la nova gravació i tots junts cantarem la cançó. Cada alumne realitzarà un dibuix amb el motiu central de la cançó.
Escriurem totes les lletres en un document de "word" i realitzarem tantes copies com alumnes hi tenim. Escanetjarem les il·lustracions per a poder incloure-les amb la lletra de la cançó corresponent. Al finalitzar l'activitat enquadernarem totes les lletres de les cançons amb les il·lustracions que ells han realitzat. Abans de les festes de nadal el mestre/a regalarà a cada alumne/a una capseta ben embolicada amb paper de regal i un gran llaç -a més decoratiu, més emocionant-. A l'interior de la capsa hi ficarem una copia de totes les gravacions del pares i un exemplar enquadernat de les lletres de les cançons, amb el seu títol i el país d'origen.
Quin regal millor per a gaudir les properes festes de Nadal? Podem jugar i escoltar, aprendre i compartir... la música i la paraula en serviràn de fil per continuar juant amb la poesia infantil.

El grillo silencioso, d'Eric Carle


Per a gaudir de la poesia infantil i difondre-la cal incloure, també, llibres que malgrat no tenir poemes sí són poètics. Aquest és el cas d’este àlbum il·lustrat. El grillo silencioso és una obra de Eric Carle, editada per Kókinos.
És un autèntic plaer repassar les pàgines i recrar-se en les il·lustracions, sempre ben lligades a la lectura poètica del text.
Un xicotet grill, acabat de sortir de l’ou, es troba amb un altre grill que li dona la benvinguda, però el grillet no li contesta. Al llarg de tot el dia anirà trobant-se diferents animals i cadascun el saludaran a la seua manera. Però el grill sempre estarà silencios. Fins que, caiguda la nit, es trobarà am una grilleta i aleshores el seu cor batejarà i trencarà el silenci.
Justament és el silenci del xicotet grill el que li dona més poesia al llibre: “Y el pequeño grillo movió sus alas, pero no salió nada, ni siquiera un ruidito”.
Un sorprendent i poètic àlbum que us recomanem per a gaudir amb els menuts i del que els primer lectors prompte quedaran captivats. Cal mencionar que al final del llibre podem escoltar el só del grill segant el silenci.
Cal mencionar que al final del llibre podem escoltar el só del grill segant el silenci. Eric Carle té una tècnica molt personal d’il·lustrar, formant “collages” impressionistes. S’autodefineix com l’artista que es preocupa per les tres “e”: educació, emoció i entreteniment”.

14.11.06

On està la poesia a l'aula?

La Junta d’Andalusia ha portat a terme, al llarg del mes d’octubre, uns exàmens a tots els alumnes de 5è de Primària i 2n. de Secundària. Els professors assenyalen que dels 35 objectius reflectits en els programes oficials, sols s’avaluen 10...”La literatura ha desaparegut... no existeix el teatre, la novel·la, la poesia...”

Aleshores, què passa amb la lectura i el seu foment? En quin lloc fiquem a la poesia?

Jo hem pregunte, seguint la cancó: “¿Qué cantan los poetas andaluces de ahora?” (mutis pel fòrum).

10.11.06

Encantaris i Fórmules per a llegir


La creativitat dels mestres és desbordant. Voleu una prova? Llegiu les fórmules i encanteris que un grup de mestres han creat al voltant de la "lectura". Aquestes fórmules, que tant els agraden als menuts per què es suposa que són la clau al món de la fantasia, són aprofitables com a joc poètic.Tal vegada us aprofiten per a iniciar les sessions poètiques a l'aula.


Fòrmules per a llegir
(s'han de recitar amb veu baixa, màgica i misteriosa, aompanyades d'obertura d'ulls i gesticulació)
Tris, tras
amb els amics els llibres
molt aprendràs.
*
Tipi, tipi, tap.
Tipi, tipi, tip,
si vols gaudir
has de llegir.
*
Clin, clin, clin,
abans de dormir
hauràs de llegir.
*

Versos y trazos, una editorial que fomenta la poesia infantil


Acabats de traure "del forn" estan els dos llibres 4 Poemas de Antonio Machado y una tarde de lluvia, d'Antonio Machado , i 4 Poemas de Miguel Hernández y una canción de cuna, de Miguel Hernández, ambdós llibres il·lustrats per José Aguilar García. Els llibres pertanyen a l'editorial valenciana Versos y Trazos, dins de la seua col·lecció "Poetas para todos"
Després d'haver-los llegit i haver-me recreat amb les il·lustracions us els recomane. Trobe molt encertada l'edició d'aquests llibres, la manera en que apropen els versos dels grans poetes als més menuts. M'agradaria que altres editorials, més grans, prengueren nota del que està fent-se en editorials menudes.
Les dos obres inclouen una breu biografia il·lustrada pensada per a que els xiquets i xiquetes coneguen a l'autor.
L'editorial recomana els llibres per a una banda d'edat entre 6 i 10 anys, però pense que també són interessants per a xiquets més menuts.

Jornades d'Animació Lectora a Orihola


El dijous d'aquesta setmana vaig estar a Orihola en unes Jornades sobre Animació Lectora per a Profes d'Educació Infantil. Les jornades estaven organitzades per la Universitat Miguel Hernández d'Elx i el CEFIRE d'Orihola. En una sessión intensiva varem parlar i jugar amb la poesia.
Va ser tot un goig compartir poemes i jocs amb una colla de més de 100 mestres, molt dinamitzadors i força implicats amb l'animació lectora. Acompanyada en tot moment per Paqui Salinas, nova amiga i professional molt implicada amb el foment de la lectura, varem poder compartir experiències i ficar-se "a la güai" del Seminario de Animación Lectora que hi ha al CEFIRE d'Orihola. Estàn portant endavant una lloable llavor dins del camp del foment de la lectura des de l'escola; una llavor de la que ja estan recollint fruits.
Vaig aprofitar per a visitar la casa de Miguel Hernández: quina sensació més extraordinària! Us recomanem la visita i la lectura de la seua obra.

Colúmpio de versos, de Ana María Romero Yebra


L'editorial Brosquil, dins de la col·leció "Tus versos", acaba d'editar el llibre Colúmpio de versos, d' Ana Mª Romero Yebra, prolífica i molt bona escriptora.
Dins de la mateixa col·lecció estàn:
Carmen Gil. Monstruos, brujas y fantasmas.
Antonio Gómez Yebra. La lámpara de Aladino
Antonio García Teijeiro. Todo es soñar.

5.11.06

Blog de la Fundación Gloria Fuertes


Qui no recorda a Gloria Fuertes i els seus poemes?. Varies generacions de gent ha anat creixent amb la seua poesia i escoltant els seus recitals poètics. Gloria Fuertes és una de les escriptores infantils -també d'adults- que més han fet per animar a llegir poesia i gaudir d'ella.
Cal donar-li una ullada al blog que la ´"Fundación Gloria Fuertes" hi té. Hi podem trobar un grapat de poemes d'aquesta autora, un autobiografia, un fòrum, les seues obres i biografia, les publicacions...un grapat de recursos que són molt interessants.
Us recomanem continuar llegint la seua obra i visitar el blog: http://www.gloriafuertes.org/Blog/blog.html

2.11.06

Per què els gats miren la lluna? Llibre i activitats


És una pregunta que més d'un i una s'haurà fet. A dalt de la teulada, amb els bigotís ben ficats i la lluna reflectada als ulls. Per què? Doncs Montse Torrents ens ho conta en un magnífic llibre de poesia infantil titolat Per què els gats miren la lluna?. Les il·lustracions de Matilde Portalés ajuden als més menuts a jugar visualment amb els poemes. El llibre l'ha publicat l'editorial valenciana Tàndem (ISBN: 84-8131-577-X). El llibre està també editat en castellà.

Un grapat de poemes divertits, curts i fàcil de memoritzar. A la Biblioteca de Cocentaina ferem una activitat d'animació lectora poètica amb els seus poemes. Us proposem una d'aquestes activitats per si la voleu realitzar a l'escola: "Pastís de poemes", basat en el poema Vola, d'aquest llibre:
Vola, bola, voladora
ben amunt
cada matí.
Vola,bola, voladora
puja al cel
i torna amb mi.

Els xiquets i xiquetes estàn formant un rotgle i la mestra es fica enmig. La mestra explica, després d'haver llegit diversos poemes del llibre, que hi té la panxa massa plena de poesies, així que ara va a repartir-ne un poquet a cadascú. Amb un gavinet màgic invisible divideix el poema i va agafant una paraula i la reparteix a cada alumne -les paraules es reparteixen en el mateix ordre que hi apareixen al poema-. Quan l'alumne té la seua paraula la mastega i la diu en veu alta. Una vegada repartides totes les paraules que formen el poema -si hi ha més alumnes que paraules es torna a escomençar el poema de nou fins on apleguen els alumnes- la mestra assenyala, un per un, a cada xiquet/a que diu en veu alta la seua paraula.

Es repeteix l'acció dient les paraules en veu baixa, en veu alta, de pressa, lentament, cantant, rient, amb mímica...i, finalment, s'escomeça el poema per l'últim alumne, amb veu poètica, i confeccionant el poema del revés.

Ara ja tots tenen la panxa plena de versos i, a més a més, tots han aprés el poema. És molt divertit. Aquesta activitat també la podem aplicar a altres poemes i suposa un joc de memorització molt fàcil per a menuts a partir de 3 anys.
Ja ens contareu la vostra experiència.

Vicent Camps i el seu poema "La biblioteca"


Vicent Camps, poeta, recitador, animador de lectures i nou amic ens ha enviat un poema, inèdit, titolat La biblioteca, que volem compartir amb tots vosaltres.
Li agraïm des d'ací el poema. Vicent té un blog de poesia que us interessarà consultar. La seua adreça és: http://vicentcampspoesia.blogspot.com . Hem tingut el plaer d'escoltar-lo en diversos recitals poètics a Cocentaina i ara, a més de crear versos i poemes, està difonent la poesia, entre xiquets i joves, realitzant activitats en col·les i instituts. Li donem la benvinguda al nostre blog i estarem en contacte.
LA BIBLIOTECA
Vicent Camps

Llibres de monstres
i aventures
de ciència
i esport
llibres de lladres
i herois
llibres de rialla
i de por
llibres que cal llegir
sense doblegar
i tocar sense tacar
llibres
amb els que podeu viatjar
a països llunyans
llibres
que us poden
fer lliures
i a la biblioteca
us estan
esperant.

31.10.06

Activitats sobre poesia infantil a l'aula

Mari Carmen Navia, mestra d'Educació Primària al col·legi públic "Antonio Machado", de Almendralejo, ha rebut un premi per la llavor realitzada amb els seus alumnes sobre la poesia infantil. El premi el convoca la Junta d'Extremadura, a través de la seua Consejería de Educación (molt bona idea que caldria difondre en altres comunitats autónomes).
Han guardonat Cuadernos de poesía, activitat realitzada a l'aula que inclou 21 poemes d'autors coneguts, il·lustrats pels alumnes i la gravació d'un disc amb poemes recitats pels propis alumnes.
Ens agrada que es done aquest reconeixement a Mari Carmen, i més fomentant la poesia infantil. Ens anima a continuar difonent la poesia i realitzar activitats al seu voltant.

La Fira de Tots Sants a Cocentaina


Dins del Folklore popular, moltes vegades, la festa va unida a la poesia, els refranys, les dites, les cançons,etc.
Des del dia 1 fins al dia 5 de novembre es celebra a Cocentaina la "Fira de Tots Sants", un esdeveniment comercial i cultural força important per a Cocentaina i tota la comarca del Comtat. Quedeu tots invitats.
Hi ha una cançoneta infantil que diu:

A la Fira no vages
si no tens diners,
veuràs moltes coses
no compraràs res.
També hi ha un refrany:
Per Tots Sants
castanyes
i cargols amb banyes
Marc Granell, el gran poeta valencià, hi té un poema titolat "La gran fira" , dins del seu llibre L'illa amb llunes, que us recomanem.

27.10.06

Guardó per a Luigi Amara


S'acabem d'assabentar que el poeta i assagiste mexicà Luigi Amara ha estat guardonat amb el "Premio Hispanoamericano de Poesia para Niños, 2006", pel seu llibre Las aventuras de Max y su ojo submarino. Aquest és el seu primer llibre de poesia infantil.
El premi està convocat per la "Fundación para las Letras Mexicana" y el "Fondo de Cultura Económica". Aquest és el tercer any que es convoca i han participat 306 persones de 25 països.
L'obra guardonada serà editada pel Fondo de Cultura Económica.
Felicitem a l'autor i esperem poder llegir aviat el llibre.

"Poesi@.com" una web per a jugar amb la poesia infantil


Una bona manera d'iniciar a la poesia als més menuts és jugant amb ella. Us recomanem una web on el propi xiquet o xiqueta, amb l'ajuda d'un adult si és molt menudet, pot jugar amb el poemes.
La web està en català i ens permet veure l'animació, escoltar el poema, llegir-lo, imprimir-lo. Cada poema té un glosari. També ens permet canviar el tipus de lletra: majúscula i manuscrita.
Hi ha quatre apartats de poesia infantil, tots de temes propers als xiquets: poemes de Nadal, poemes bestials, poemes naturals i poemes boníssims. Cadascún d'aquests apartat inclou un bon recull de poemes.
La web s'anomena Poesia.com està dins de http://www.edu365.com/ i us desitgem que gaudiu d'ella.

26.10.06

"Viu la poesia": web de poesia infantil en català

Cal visitar i afegir a "Favorits" aquesta web: http://www.viulapoesia.com. Hi trobem poesia per adults, per a infants i per a joves.

Si entrem dins l'apartat d'infants hi trobem un grapat de poemes, escrits en la nostra llengua i dividits per temes: casa i escola, carrer i places, camp, zoo, mar, bosc i nit. En cada apartat hi ha poemes de grans poetes i poetises i propostes didàctiques que ens facilitaràn el joc poètic a l'aula.¨

I de mostra un botó. Podem llegir el poema Mosquits, de Joan Oliver

La natura
diligent ens procura
una bèstia
per a cada molèstia.
Si a les fosques
ja no piquen les mosques,
hi ha els mosquits,
que treballen de nits.

"Cancioncillas del jardín del Edén"


L'editorial Kókinos acaba de publicar uns nous llibres de poesia infantil.
Per una banda està Cancioncillas del jardín del Edén, que inclou CD, amb 28 cançons de bressol i altres cançons jueves, un repertori molt interessant per a compartir amb els xiquets i xiquetes. La recopilació és magnífica i els textos els podem llegir en hebreu, jueu-espanyol, yidish i àrab, i transcrits a l'espanyol.
També està el llibre Canciones infantiles y nanas de baobab, amb 30 cançons de l'Àfrica negra i acompanyat per un CD. L'acompanyament il·lustratiu és molt ric i motivador.
Les dades bibliogràfiques dels llibres són:

Nathalie Soussana, Paul Mindy, Beatrice Alemagna. Cancioncillas del jardín del Edén. Madrid: Kókinos, 2006
Chantal Grosléziat Canciones infantiles y nanas de baobab. Madrid: Kókinos, 2006

Ambdós llibres ens mostren un ric folklore, ple de música i poesia.

Curs al CEFIRE de Gandia: "Poemes amb colors"

Acabe d'impartir un curset al CEFIRE de Gandia, "Poemes amb colors", on hem pogut gaudir de la poesia infantil i dels àlbums il·lustrats. Hem compartit experiències amb una bona colla de profes d'Educació Infantil. Com que ara ens hem separat i cadascú torna al seu lloc de treball, des d'ací els dic que m'agradaria continuar el contacte amb ells i elles, que m'enviaren les seues experiències a l'aula i que continuarem compartint informació.

Aquestes són algunes de les alumnes que hi van participar i que, a la vegada, estaven fent altre curset de plàstica.

Poesia Infantil


Aquest és un racó de la Biblioteca Pública Municipal de Cocentaina per a que menuts i grans compartim poemes, llibres de poesia, recusos sobre poesia infantil a internet, activitats al voltant de la poesia i molts comentaris per a jugar i gaudir de la poesia.

Ens agradria contar des d'avui amb la vostra colaboració i que tots junts compartim el plaer de llegir i escriure poemes.

Aquest és el primer post.